595 четения

ВиК изправи пред съда длъжници, удрят ги и с такси и лихви

Бум на дела от ВиК срещу физически лица със заповеди за парично задължение има в Районния съд на Велико Търново, установи проверка по сигнал в редакцията. Хората се жалват, че им начисляват куп лихви за просрочия за реални малки суми. На практика обаче се оказва, че делата са заведени за неплатени сметки от поне 2 години. Само през юни съдиите от старата столица са гледали по няколко такива казуси на ден, сочи справка в сайта на съдебната инстанция.

Само през последните три дни на юни са били решени над 15 дела в полза на водния оператор. Една от големите сметки за неплатена вода е от 4400 лева в Килифарево и е за последните три години. Другите сериозни сметки варират между 700 и 1200 лева и обикновено са с тригодишна давност. Неизрядните платци на монополиста „ВиК Йовковци“ са основно от Велико Търново и околните села. Към главницата от дълга са изчислени и лихви, като тези за водата в Килифарево например са 336 лева.

Кампанията чрез въпросните заповедни производства от страна на водния оператор в региона е от юни месец, уточняват от съда. След като длъжникът получи документа по тях, има право да оспорва начислените суми, а едва след това всеки случай ще се гледа като отделно съдебно производство.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *