1710 четения

Пандемията ограничи до минимум културните събития във Велико Търново

ЗАРАДИ ПАНДЕМИЯТА ОТ COVID – 19 СЪБИТИЯТА В КУЛТУРНИЯ КАЛЕНДАР НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ТОВА ЛЯТО СА СВЕДЕНИ ДО МИНИМУМ. Някои от емблематичните фестивали няма да се проведат, а тези, които все пак са останали в програмата, ще бъдат без международно участие и дори без част от предварително заявените български артисти.

„Няма да се състои Фестивалът на камерната класическа музика в Арбанаси, защото музикантите работят в различни държави, заради мерките и степента на ограничения те не успяха да се съберат за репетиции. Няма да се случат и фолклорните фестивали, на които Арбанаси е домакин. Това лято няма да видим атрактивните военни духови оркестри, по всяка вероятност няма да се състои и Международният фолклорен фестивал, защото неговата атракция е именно в присъствието на чуждестранни групи“, коментира директорът на дирекция „Култура“ в Община Велико Търново Нелина Църова. И уточнява, че заради липсата на пространство, където да бъдат подредени столове с цел социална дистанция, отпада и фестивалът в Никополис ад Иструм „Нике – играта и победата“. Там ще се случат две по-малки и еднодневни събития.

В момента вървят два фестивала, които са на открито – „Лято, кукли и приятели“ и „Лятно кино под звездите“. Първият фест е насочен към детската публика. Малчуганите могат да гледат всяка събота на откритата сцена до паметника на Асеневци куклени спектакли на български театри.

Всяка вечер в Лятното кино в старата столица продължават прожекциите от фестивала „Лятно кино под звездите“, който Общината организира заедно с „Кинополис“.

На 18 юли започва Петият летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ на Царевец. От програмата обаче отпадат спектаклите на оперите в Бургас и Русе, които са се отказали от участие заради заплахата от заразяване с коронавирус.

Затова в афиша остава само едно оперно заглавие – „Атила“ на Държавната опера в Стара Загора. Техен е и балетният спектакъл „Дон Кихот“. Две оперетни заглавия ще видят почитателите на този фестивал. Едното е „Хубавата Елена“ на Варненската опера, другото е „Прилепът“ на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ в старата столица. На откритата сцена на Царевец ще се състои и симфоничният концерт на Вашко Ешкенази и Плевенската филхармония.

По предписание на медицинските експерти спектаклите ще бъдат без антракт.

Организаторите на „Миндя рок фест” все още не са се отказали от идеята да проведат фестивала. Продължава подготовката и на „Фестивал на занаятите“ и „Нощ на Самоводската чаршия“, украсяват с атрактивността си националните тържества около 22 септември, които винаги са във Велико Търново.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *