46 четения

Александър Филипов и Станка Вълчанова подредиха изложба „Изкуство и пандемия“

ДВАМАТА САМОУКИ ХУДОЖНИЦИ АЛЕКСАНДЪР ФИЛИПОВ И СТАНКА ВЪЛЧАНОВА ОТКРИХА СНОЩИ СЪВМЕСТНА ИЗЛОЖБА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Картините на Александър, който е от Велико Търново, и Станка Вълчанова, която живее в Търговище, са подредени в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“.

И двамата художници са без академично образование, но това не им пречи да правят вече втора експозиция заедно. За първи те представиха работата си в началото на годината във фоайето на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ във Велико Търново. Александър, който е видеооператор по професия, разказва, че със Станка се познават от години. Работят с различни техники, но и за двамата изкуството е вид терапия.

Александър рисува от почти 20 години, но истински се отдал на изобразителното изкуство едва преди шест години. Маслените бои са неговата голяма страст, предпочита да рисува в стила на сюрреализма и ренесансовите художници са неговите кумири. Една от картините, с които Александър се представя в експозицията, разказва за Леонардо да Винчи и неговите изобретения. Александър е рисувал още Данте и Паганини, има картини на български момичета, защото въпреки интереса му към минали вече епохи той вярва, че красотата на българката също е вечна.

Александър обича да рисува и икони и вече е участвал в Шестото биенале на църковните изкуства, което се проведе в старата столица миналата година. Негови картини са били включени и в Есенния салон на търновските художници.

Станка Вълчанова започнала да рисува едва преди две години, като е използвала изкуството за терапия. Тя използва предимно акрилни бои и техниката, наречена енкаустика, или восъчна живопис, при която се работи с нагорещен восък.

Двамата художници няма да имат официално откриване заради противоепидемичните мерки. Но изложбата ще остане подредена в залите до края на лятото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!