Алекс Дешков с втора безапелационна победа в Националния картинг шампионат

Дани Арсов свали гипс заради състезанието и стана втори

НА 25 – 26 ЮЛИ НА ПИСТАТА В ГРАД ХАСКОВО СЕ ПРОВЕДЕ ВТОРИЯТ КРЪГ ОТ РЕПУБЛИКАНСКИЯ ШАМПИОНАТ НА БЪЛГАРСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ПО КАРТИНГ – Национални картинг серии, в които Велико Търново отново бе достойно представено от двамата ни млади пилоти – Александър Дешков (11 г.) и Данислав Арсов (12 г.) – и двамата ученици на ОУ „Бачо Киро“.

Алекс Дешков, който се състезава за първа година в най-оспорвания клас MINI 60, постигна за втори пореден път безапелационна победа, като спечели всички състезателни сесии – квалификации, два хийта и два състезателни манша. Той показа стабилна психика и успя да се пребори за първото място, след като и в двата манша в неделя, въпреки че тръгваше от първа позиция, на старта изтърваше лидерството. С чисти изпреварвания – съответно в 5-а на първия манш и 9-а обиколка на втория манш, Алекс Дешков успя да завърши първи със значителна преднина.

Младата ни надежда продължава да води убедително в шампионата без загубена точка. Това се случва и благодарение на безупречната работа на екипа му и незаменимата финансова помощ на фирма „Планекс инфраструктура“.

Значително по-динамична беше ситуацията около Дани Арсов в по-горния клас Rotax Junior. Както обикновено – в хода на самия състезателен уикенд Дани постепенно свикваше с новата си, значително по-голяма, тежка и мощна машина и без професионална поддръжка от механик и треньор – импровизирайки и ориентирайки се абсолютно сам на пистата, успя да изненада основните си съперници в тазгодишния шампионат – от една страна, пилот с вече тригодишен опит в новия за Дани клас, а от друга – местен (от Хасково) пилот, познаващ пистата в най-големи детайли, и да спечели убедително квалификацията само с три завъртени обиколки.

Дани Арсов

Състезателен инцидент още в първия завой на първия от хийтовете за определяне на стартовите позиции обаче го извади от надпреварата, като заради получената при катастрофата травма дясната ръка на Дани беше гипсирана, за да бъде обездвижена и да се избегнат евентуални усложнения. Късно вечерта в събота по настояване на Дани гипсът му беше свален, а в неделя сутринта машината му възстановена. Стартирайки от последна стартова позиция (заради пропуснатите хийтове), в първия финал Дани достигна до средата на колоната (и до второто място в своя клас), а оттам – и на стартовата решетка за втория манш, в който с типичния си хъс и желание за победа и въпреки значително по-слабата си физика и остатъчните проблеми с контузената ръка пилотът на GO GRILL успя да изпревари основните си конкуренти и по този начин да спечели първата си победа в клас Rotax Junior още във второто си състезание в него.

Още един търновски пилот участва в надпреварата този уикенд. Красимир Лазаров се състезава в кралския клас KZ. В свободните тренировки той се движеше много добре и постигна отлична скорост. За съжаление, технически проблем в събота и две пукнати ребра вследствие на натоварването го остави назад в общото класиране.

И за тримата ни пилоти предстои кратка почивка преди следващия кръг в началото на месец септември – дни преди старта и на новата учебна година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *