Общество

Обредни хлябове ще месят децата във втората семейна събота в Долна Оряховица

ОБРЕДНИ И СПЕЦИАЛНИ ХЛЯБОВЕ ЩЕ ПРАВЯТ ДЕЦАТА ВЪВ ВТОРАТА СЕМЕЙНА СЪБОТА В ЕТНОГРАФСКИЯ МУЗЕЙ В ДОЛНА ОРЯХОВИЦА. Инициативите там започнаха на 15 август, когато малките гости имаха възможност да пострелят с умалени копия на древни римски оръдия. На 22 август е ред на хляба, който в старите свитъци и ръкописни книги от времето на Второто българско царство е наречен „основа на живота на българина“, казва Мая Иванова, директор на Историческия музей в Горна Оряховица, чийто филиал е музейната сбирка в Долна Оряховица.

Децата ще опитат да месят хляб, ще научат повече за специалните погачи, които се приготвят за празници, за пластичната украса върху хляба, която е различна за всеки празник. „Може в модерната диета хлябът да не е на почит, но и до днес посрещаме скъпите си гости с хляб и сол, така започват и всичките ни тържества. А и още е жива поговорката „Никой не е по-голям от хляба”, казва още Мая Иванова и уточнява, че децата, които изберат в събота да бъдат гости на музея, ще научат повече и за хляба, който наричаме „свят”, защото носи Божиите символи, положени върху му чрез дървено печатче, наречено просфора. Така се нарича и самият обреден хляб, който е ключов елемент от християнското тайнство „Причастие”. Освен църковните печати някога всяка християнска къща имала своя „просфорник”, който съхранявали в домашния иконостас, редом до иконата – покровителка на дома. Много често в домашни условия просфорите са се правели заедно с друг вид обредна украса.

Историята на просфорния печат, който идва отпреди векове, ще разкаже Теменуга Йорданова, която е уредник в музея в Горна Оряховица. Тя ще покаже на децата и как точно се правят обредните хлябове, ще им разкаже и за Божиите символи.

Етнографският музей в Долна Оряховица е отворен от 10 до 16 часа, семейният билет е на цена 2 лв. Получава го детето, защото идеята е то да заведе възрастните в музея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *