936 четения

Регионът се съвзема от коронакризата: безработицата намалява, отварят нови работни места

Домашни помощници, работници в производството, сервитьори и болногледачи са сред най-търсените професии

 

БЕЗРАБОТИЦАТА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКО НАМАЛЯВА, А ФИРМИТЕ ОТВАРЯТ НОВИ РАБОТНИ МЕСТА. Това сочи последната справка на Дирекция „Бюро по труда” в болярския град, която покрива и общините Елена и Златарица. За последния месец регистрираните безработни в Дирекция „Бюро по труда” – Велико Търново, са 2949, като спрямо предходния намалението е с 322 души, а спрямо май, когато бе и пандемичният пик, те са с 637 по-малко. Равнището за Велико Търново в момента е 5,3% при 7,9% безработица за страната. По общини безработицата е 11,7% в Елена и 21,1% в Златарица. Най-търсените професии са бармани, сервитьори, готвачи, камериери, машинни оператори, работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; преподаватели, дърводелци, хигиенисти, помощници при приготвяне на храни, персонал, полагащ грижи за хората, и др., сочат актуалните данни на Дирекция „Бюро по труда“.

ЗА ИЗМИНАЛИЯ МЕСЕЦ БРОЯТ НА ЗАПОЧНАЛИТЕ РАБОТА БЕЗРАБОТНИ ЛИЦА ДОСТИГНА 583, КАТО 88% ОТ ТЯХ СА УСТРОЕНИ В РЕАЛНАТА ИКОНОМИКА, сочат данните от месечната статистика на Агенцията по заетостта. За периода работа на субсидирани работни места са започнали 27 безработни лица от рисковите групи – 12 по програми и мерки за обучение и заетост и 15 по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

При спазване на мерките в извънредната епидемиологична обстановка 2732 търсещи работа участваха през месеца в подновените мероприятия на изнесени групови участия за предоставяне на услуги, сред които са мобилно бюро по труда, срещи с трудови посредници и др. Други 140 безработни пък са се включили в групови мероприятия за професионално и кариерно консултиране, ателие за търсене на работа, мотивиране за активно поведение на пазара на труда. Заявените работни места на първичния пазар на труда през юли са 281, като 84% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (40%), хотелиерството и ресторантьорството (12,8%), строителството (11,4), в търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (7,8%), в образованието (6,8%), създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения (5,3%) и в административните и спомагателните дейности (4,6%).

Стилян НАЙДЕНОВ

Един коментар за “Регионът се съвзема от коронакризата: безработицата намалява, отварят нови работни места

  • 25.08.2020 в 17:04
    Permalink

    Интересно, на фона на световните икономически проблеми! Необяснимо , защо при това положение В. Търново продължава да опустява от района на т.нар. “Хали” в посока на изток към Царевец!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *