Поздрав от Венцислав Спирдонов

Уважаеми жители и гости на Велико Търново,

 

Преди 112 години България гордо обявява своята Независимост!

На 22 септември 1908 година в сакралния храм „Свети Четиридесет мъченици” в историческата столица Търново предците ни отхвърлят последните окови на чужда зависимост и влияние, наложени им след несправедливия Берлински конгрес.

Цар Фердинанд, министър-председателят Александър Малинов, политиците и народът са заедно в този изключителен държавнически, но и външнополитически акт, отекнал силно и далеч извън пределите на България. И именно затова Независимостта успява! И Великите сили – онези, които разделиха българи от българи след Освобождението, отново замлъкват – така, както бе и след Съединението!

От Търново – славния и богопазен град, българският народ прави една от най-важните стъпки към изграждането на държавността – отстоява правото за собствена вътрешна и външна политика. Делото на поколения родолюбци, започнало още в тъмните времена на робството, най-сетне е завършено.

112 години по-късно отново трябва да се обърнем към миналото, за да могат делата ни днес – в настоящето, да бъдат пожънати утре – в бъдещето. Книгите разказват за славните успехи, за подвизите на българите, живели преди нас и за нас – за да я има България днес. Достойни техни последователи ли сме днес? За да си отговорим на този въпрос, трябва да се запитаме още нещо – свободни и независими ли сме в душите и сърцата си? Постигнем ли тази свобода и независимост, достигнем ли идеалите, за които те живяха, тогава делата ни ще са успешни. Наш дълг е да се стремим към това – в името на децата ни!

Честит празник!

Честити 112 години от Независимостта на България!

 

Венцислав Спирдонов,

председател на Великотърновския общински съвет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.