229 четения

С поредица инициативи Община Велико Търново ще отбележи 835 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава

Събитията са съчетани традиционно с Димитровден – Ден на строителя.

На 24 октомври (събота)от 8:00 ч. на площад „Цар Асен І“ пред крепостта Царевец ще има демонстрации на средновековно въоръжение и бойни техники от групите за исторически възстановки СНЦ „Търновци“, „Чигот“-Варна и НД „Традиция“–клон Шумен, концерт средновековна музика на група „Ериней“ и огнен спектакъл на група „Палячи“. В 18:45 ч ще бъде представен историческият театрален спектакъл „Асеневци“ на МДТ „Константин Кисимов“-Велико Търново, а в 19:30 ч. за всички гости и граждани на града ще бъде излъчен аудио-визуален спектакъл „Цревград Търнов – звук и светлина“

На 26 октомври (понеделник) след празничната а Света литургия по случай Димитровден в църквата „Успение Богородично“ и литийното шествие до църква „Св. Димитър Солунски“ в 11п:15 ч. ред историческия храм Н.В.Пр. Великотърновския митрополит Григорий ще отслужи благодарствен молебен. Празнични слова ще произнесат Кмета на Община Велико Търново и Председателя на Строителна камара-Велико Търново.

В дните от 24 до 26 Димитровден ще е във фокуса и на изложението-базар на занаятчии и селскостопански производители Златна благодатна есен на Самоводската чаршия.

Програмата за годишнината от въстанието на Петър и Асен и Димитровден се реализира със съдействието на Регионален исторически музей – Велико Търново, СНЦ, „Търновци“, МДТ „Константин Кисимов“ и Строителна камара-Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *