С академични дарения осигуриха животоспасяваща апаратура и парични средства за COVID отделението в Свищов

Сред благодетелите са проф. Андрей Захариев и проф. Стоян Проданов, които предоставили за каузата две свои месечни заплати

 

С АКАДЕМИЧНИ ДАРЕНИЯ ЗА 6550 ЛВ. ОСИГУРИХА КИСЛОРОДНА АПАРАТУРА И ЦЕЛЕВИ СРЕДСТВА ЗА ДЕЙНОСТТА НА COVID ОТДЕЛЕНИЕТО В МБАЛ „Д-Р ДИМИТЪР ПАВЛОВИЧ“. Благородната инициатива бе организирана от академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов“, която откликнала на апела за помощ на Кризисния щаб за борба с коронавируса в Свищов. Със събраната сума и след консултации с лекари на първа линия, от организацията закупили два мобилни кислородни концентратора Philips EVERFLO с консуматив на стойност от 3828 лв., три броя медицински пулсоксиметъра OxyWatch за 599,98 лв., два компресорни инхалатора Philips INNOSPIRE, струващи 350 лв., двадесет и пет комплекта маски за кислороден концентратор и назални канюли O2Star Oxygen на стойност 399,90 лв.

В петък техниката е предадена на временно изпълняващия дейността кмет на община Свищов Иван Шопов от председателя на фондацията проф. д-р Андрей Захариев, декан на факултет „Финанси“ при СА „Д. А. Ценов“ и от основни дарители в лицето на проф. д-р Стоян Проданов, ръководител на катедра „Финанси и кредит“ и докторант Емил Александров от стопанския вуз.

Благодетелите вече са превели по банковата сметка на общинската болница в крайдунавския град набраните средства в размер на близо 1400 лв., с които да се обезпечи трудът на медиците и доброволците, работещи в COVID отделението.

„ВСИЧКИ РАЗНОСКИ ЗА ТРАНСПОРТ НА АПАРАТУРАТА ОТ СОФИЯ ДО СВИЩОВ И БАНКОВИ ТРАНСФЕРИ БЯХА ПОЕТИ ОТ ФОНДАЦИЯТА, която вече четвърта година работи в обществена полза и дава принос за академични и социални проекти при изцяло доброволческа ангажираност на нейните членове и ръководство“, сподели проф. Андрей Захариев. Самият той и проф. Стоян Проданов имат съществен принос за осигуряването на даренията. Те предоставили две свои месечни възнаграждения за каузата.

Значителна част от събраните дарения постъпили от обучавани и дипломирани в образователна и научна степен „доктор“ към катедра „Финанси и кредит“ на стопанската академия. Своя дан са дали д-р по ик. Николай Колев, д-р по ик. Кристи Маринова, д-р по ик. Николай Здравков и докт. Емил Александров. В акцията се включили и преподавателите доц. Галина Захариева, проф. Стефан Симеонов, доц. Александър Ганчев, гл. ас. Димитър Костов и гл. ас. Цветан Павлов.

От инициаторите на кампанията изразяват надежда, че даренията ще помогнат за спасяването на живота и здравето на пациентите, хоспитализирани в COVID отделението на свищовската болница.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *