1001 четения

Ремонтират и пристрояват за 1,1 млн. училището в най-голямото еленско село

Догодина в школото ще учат поне 200 ученика

 

РЕМОНТЪТ И ПРИСТРОЯВАНЕТО НА СГРАДАТА НА ОУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“ В С. МАЙСКО ПОЛУЧИ ОДОБРЕНИЕ И ЩЕ БЪДЕ ФИНАНСИРАНО ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ С 1 138 600 ЛВ. Община Елена ще съфинансира проекта с 200 933 лв. Дейностите по него трябва да приключат за 30 месеца, като прогнозната дата за начало на строителството е 1 май 2021 година.

С преобразуването на школото в най-голямото село в общината, сградата му, строена през 1960 година, изведнъж отесня. През миналата учебна година училището прие първите осмокласници и за да има класна стая за тях, бе преустановена дейността на подготвителната група. Това пък доведе до прекомерно увеличаване на малчуганите в детската градина на селото. Поради средищното положение на школото към него се насочиха да учат деца от съседни села в общините Котел и Сливен и за учебната 2020/2021г. са записани от там 11 ученици. От тази година училището е предложено да влезе в Списъка на средищните училища и детски градини. В тази връзка Община Сливен подкрепи с писмо за подкрепа проекта на Община Елена, който изцяло съответства на приоритетите за подобряване качеството на образованието, придобиване на професионална квалификация на учениците и развитие на младите хора.

ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА УЧЕБНА ГОДИНА В ОБЕДИНЕНОТО УЧИЛИЩЕ В С. МАЙСКО ЩЕ ИМА И ДЕСЕТИ КЛАС, А ПРОГНОЗАТА ЗА 2022/2023 Г. Е БРОЯТ НА УЧЕНИЦИТЕ ДА ДОСТИГНЕ 200. В момента класните стаи не достигат, част от приземните помещения са пригодени за часовете по професионална подготовка и за упражнения по фитнес.

След реконструкцията и пристрояването на училището изцяло ще се задоволят потребностите от необходимите учебни помещения. Новият физкултурен салон ще подобри обучението по физическо възпитание и спорт. Новите части, за които проектът включва и обзавеждане, ще бъдат изградени като пристройка към сегашната сграда. От това възниква необходимост от подмяна на системата за отопление, която сега е с печки на твърдо гориво, и подобряване на енергоефективността и топлинната изолация на основната сграда. Благодарение на проекта, цялото училище ще се отоплява с инсталация, захранвана с дървесни палети.

Идеята е Обединено училище „Отец Паисий“ в с. Майско да се превърне в притегателен център за професионално обучение в първи гимназиален етап за децата от селото и от съседните населени места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *