547 четения

Улични артисти ще пресъздават българската история върху 100-метрова подпорна стена

Ганчо Ганев – Гана и негови приятели превръщат уличните фасади в произведения на изкуството

 

НАТЮРМОРТ С ОРХИДЕИ И РИБКИ РИСУВА ВЪРХУ ГАРАЖ В ТЪРНОВСКИЯ КВАРТАЛ „АКАЦИЯ“ УЛИЧНИЯТ ХУДОЖНИК ГАНЧО ГАНЕВ – ГАНА. Преди време той се разхождал из града и попаднал на гаража. След това открил собственика, за да поиска позволение да украси бетонната му стена. „Такъв е пътят, когато ние, уличните артисти, рисуваме по самоинициатива. Когато собственикът на гаража прие идеята ми с удоволствие, поразпитах и съседите, защото и тяхното мнение е важно, нали ще минават всеки ден покрай моята рисунка. Те също се съгласиха и започнах с надеждата да изпреваря следващите дъждове и снегове“, казва Гана. И признава, че той често рисува така по сгради и стени по улиците с идеята да превърне грозните места в красиви.

Натюрмортът няма връзка с пространството около гаража, но пък има връзка със ситуацията, в която вече година живеем – затворени и ограничени. „Орхидеите и рибките са жива природа. Орхидеите виреят в джунглата, но ние от години сме ги затворили в домовете си и сме ги опитомили. Същото е и с рибките – техният дом са моретата и океаните, обаче при нас те са принудени да живеят в тясното пространство на аквариума. Не се ли случва същото и с нас сега? Толкова ограничени в пространството и времето кога сме били? Това ме провокира, когато избирах каква точно да бъде темата на рисунката“, казва Гана.

ПОДПОРНАТА СТЕНА НА ГАРА ТРАПЕЗИЦА Е СЛЕДВАЩАТА ЦЕЛ ЗА ХУДОЖНИКА И НЕГОВИТЕ ПРИЯТЕЛИ И КОЛЕГИ ОТ СДРУЖЕНИЕ „КРАЧКА НАПРЕД“. Младите артисти са подготвили проект за превръщането на тази бетонна стена в истинска галерия на открито и са готови да направят огромна рисунка там.

„Кандидатствахме за културния календар на Община Велико Търново и очакваме да разберем дали проектът ни ще бъде одобрен. Стената е около 100 метра дълга, висока е 3, на места 3,5 метра, а темата, по която сме намислили да рисуваме там, е „Велико Търново“. Като ще вплетем в бъдещата рисунка моменти от миналото на този град и моменти от настоящето му. Нещо като ъндърграунд галерия ще се получи и ще бъде много атрактивно за туристите“, обяснява Гана.

Преди няколко месеца той рисува върху една от стените на входа на СУ „Ангел Каралийчев“ в Стражица. Рисувал е и по стената на спортното игрище на ОУ „П. Р. Славейков“ във Велико Търново. Първия път стената, която е около 500 квадрата, се превърна в огромна картина след съвсем спонтанно решение на уличните артисти. След това те направиха проект и създадоха фестивал. „Измислихме го с Калоян Петров и сдружение „Пумпал“, кандидатствахме по програма „Изкуство и култура“ на Община Велико Търново и получихме финансиране. Сега се надяваме да влезем в културния календар и да се преборим за нужните ни около 13 000 лв. Вече сме разговаряли с някои от най-добрите улични артисти в страната и те нямат търпение да започнат да работят. Но за разлика от фестивала, който си спретнахме в двора на училище „Славейков“, сега ще заложим на по-малко като бройка художници, за да може всеки артист да разгърне фантазията си и да реализира проекта си изцяло“, коментира още Гана.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *