Старата столица отново се включва в Нощта на литературата

Велико Търново отново се включва в инициативата „Нощ на литературата“, която ще се проведе на 12 май от 18 до 21,30 ч. в 14 български града. „Нощ на литературата“ е събитие, което се случва по едно и също време в различни европейски градове. България се включва за десета поредна година в един от най-вълнуващите формати за популяризиране на съвременната европейска литература.

Известни личности четат откъси от съвременна европейска поезия и проза, публикувана след 2000 г. и издадена на български език. Четенията се случват на нетипични за литературата локации, наречени „читателски гнезда“.

В старата столица за почитателите на писаното слово ще бъдат обособени 4 такива. Те ще са разположени в църквата музей „Свети апостоли Петър и Павел“ в кв. „Асенов“; музей „Възраждане и Учредително събрание“; дворa на клуба на дейците на културата на ул. „Велчо Джамджията“ 16 и артбар „Хипстър“ на Самоводската чаршия.

Най-страстните почитатели на Нощта на литературата ще участват в томбола с награди – книги, осигурени от великотърновското издателство „Фабер“. Във всяко едно от четирите читателски гнезда, след като изслушат съответните откъси, ще могат да получат специален талон с автограф на четеца. Събралите и четирите талона могат да отидат в 21,45 ч. в бар „Хипстър“, където ще се изтеглят печелившите от томболата, информират организаторите.

Това е десетата за България Нощ на литературата, като по традиция тя е част от календара на културните събития на Община В. Търново. Главни организатори на събитието са посолствата и културните институти на европейските страни (EUNIC България и други), представителството на Европейската комисия в България, фондация „Детски книги“. В историческата и духовна столица на България партньори на организаторите от Община В. Търново са Регионален исторически музей, клуб „ТАМ“ (VT Events), артбар „Хипстър“ и издателство „Фабер“.

Към инициативата се включват и София, Бургас, Варна, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Стара Загора и Шумен.

Дияна ГАНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *