Водещи новиниОбщество

Руините на над 20 сгради в старата част са лошото лице на местния туризъм

Множеството наследници възпрепятстват ремонта на старинните къщи

 

Старите жилищни и обществени сгради в старата част на В. Търново, опасващи пътя на туристите към емблематичната крепост Царевец, са оставени да се рушат. Те са най-лошото лице на местния туризъм. Съхранението на автентичните постройки е една от вечните теми за дебат в старата столица. Запазването на автентичната архитектура е проблем на много места, той стои с особена острота и в болярския град. Най-многобройни са оставените развалини от къщи на ул. „Опълченска“, ул. „Генерал Гурко“, „Иван Вазов“, „Независимост“, „Н. Пиколо“ и др. Голяма част от имотите се оставят на собственическата немарливост и се рушат от само себе си. Над 20 сгради са оставени на произвола и липсата на адекватна поддръжка, показа наша проверка.

При всички случаи, каквото и да се прави за спасяване на имотите, без значение на какво ниво на разпад са, ще е необходима сериозна инвестиция. Собствениците обаче не предприемат такива действия. Множеството наследници възпрепятстват ремонта на старинните сгради. Така бъдещето на такива стари обекти става все по-неясно. Хубаво е, че поне някои от тях са относително добре обезопасени. Има обаче и такива, достъпът до които е почти свободен и има опасност някой любопитен посетител да пострада. Освен къщите по центъра има и друг тип застрашени стари сгради, за които обаче далеч по-рядко се говори. Това са руините на някогашни индустриални обекти. Фабрични сгради, халета, от които едно време е излизала готова за пазара продукция, са в ужасно състояние и са оставени на милостта на времето и на издръжливостта на оригиналната си конструкция. В момента тези и други подобни сгради изглеждат напълно обречени, така че единственото, което ни остава, е да гледаме как всичко се руши. Законодателството поставя множество изисквания, на които трябва да отговарят всички сгради и строежи, за да бъдат те годни за обитаване и безопасни за околните.

На първо място, задължение да поддържат сградите в добро техническо състояние и да не допускат извършването на промени, които могат да го влошат, имат техните собственици. При възникването на аварии или други обстоятелства, които могат да увредят или разрушат обекта, собственикът е длъжен да предприеме необходимите действия за отстраняването им и да уведоми общината. Не по-малка отговорност носи общината. Чрез своите служители тя е длъжна да прави системни проверки и да бди над общественото здраве. Ако при тези проверки се установи, че имотът не е поддържан в добро състояние, кметът на общината издава заповед, с която задължава собственика да извърши в определен срок необходимите ремонтни и възстановителни дейности за поправяне или заздравяване. Не изпълни ли тази заповед, собственикът на имота подлежи на глоба от 1000 до 5000 лв. Преди да се пристъпи към принудително изпълнение на заповедта по чл. 195, ал. 4, 5 или 6 на ЗУТ, кметът на общината изпраща покана за доброволно изпълнение в 14-дневен срок от получаването й. Това обаче трудно хваща ред във Велико Търново.

Дияна ГАНЕВА

Снимки: авторката

3 thoughts on “Руините на над 20 сгради в старата част са лошото лице на местния туризъм

 • Слаби закони. След като имаш имот, трябва и да го поддържаш. Ако си изоставиш детето или го биеш идват и ти го вземат….ако се приложи това и при тези къщи паметници на културата.

  Отговор
 • Глоба 1, глоба 2, глоба 3. Автоматична ипотека за да се изплатят глобите в полза на общината. След което банката го продава на търг, приспада разходите и остатъка го заделя в сметка на собствениците, като представят документи за 1/n-та, да получат съответната сума.
  Колко сложно е да не се реши този въпрос законодателно?

  Отговор
 • Проблемът не е в собствениците, а в тромавата процедура в НИНКН. Средно се чака около 1.5 г за съгласуване на проекти за ремонт и пак не е сигурно, че ще го допуснат.
  Нека създадат звено към института и на местна почва да се решава.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *