Работата на открито в жегата носи риск от инфаркти и инсулти, шефовете длъжни да осигуряват разхладителни напитки

МЕРКИ ЗА МИНИМИЗИРАНЕ НА ПРЕГРЯВАЩ МИКРОКЛИМАТ СЛЕДВА ДА ОСИГУРЯТ РАБОТОДАТЕЛИТЕ на служителите си за изпълнението на работните им ангажименти, припомнят от Агенцията по безопасност на труда. В случай че това не се случи, нарушителите подлежат на санкции и наказания. От ведомството изтъкват, че опасно горещото време е предпоставка за сърдечни и мозъчни удари, както и трудови злополуки заради снижаване на концентрацията. Трудещите се на открито могат да се сдобият още с тежки изгаряния на кожата, увреждане на зрението, главоболие и т.н.

Съгласно наредбата за минималните изисквания на риска при работа в прегряващ климат на открито оптималните стойност са от 22 до 25 градуса – за лека физическа работа, от 20 до 23 градуса – за среднотежка физическа, и от 18 до 21°C – за тежка. Независимо от кодовете за опасни климатични явления, при работа на закрито пък са регламентирани максимални температури в помещенията между 18 и 25 градуса според типа трудова дейност. При определени условия е допустимо температурата да достигне и до 33 градуса.

Подходящи мерки за прилагане при трудещите се на открито са промяна на работното време, за да се предотврати излагане на слънце в най-горещите часове от деня, както и осигуряване на повече интервали за отдих и почивка с цел възстановяване на топлинния и енергиен баланс на организма.

При налични оранжеви и червени кодове за опасно високи температури пък работодателите трябва да осигурят подходящо облекло, климатизирани помещения за почивките, възможност за наблюдение на работещи на изолирани работни места, долекарска помощ и др.

При закритите помещения шефовете са задължени са предоставят разхладителни напитки за своите работници. По този начин ще се избегне дехидратация и изтощение на хората.

Инспекцията по труда най-често проверява в това направление фирми в сферата на строителството и селското стопанство.

Медиците съветват хората да носят дишащо облекло, шапка на главата и слънчеви очила. Не трябва да се забравя употребата на слънцезащитен крем с фактор поне 15, като нанасянето следва да става 30 минути преди началото на работа и поне още веднъж по време на смяната.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *