Сухиндол вече има официален химн

Градът на виното – Сухиндол, вече има химн, който ще звучи на празници и официални събития. Той беше официално утвърден на заседание на Общинския съвет с пълно мнозинство.

Идеята за създаване на химн е на кмета инж. Пламен Чернев, който още в края на миналата година се свърза с емблематичния български автор Матей Шопкин. Известният поет веднага откликна на поканата за написване на текста и за броени дни представи два варианта. С пълно единодушие беше избран настоящият текст на химна.

Матей Шопкин е автор на над 40 поетични книги. Негови стихове са превеждани на руски, украински, белоруски, грузински, арменски, латишки, френски, английски, унгарски, японски език. По повод 70-годишнината на поета в Русия бяха издадени 6 негови книги в превод на известния руски поет, публицист и голям приятел на България Всеволод Кузнецов.

Автор на музиката е друг известен български творец – композиторът и певец Андрей Дреников. Той е награждаван за театрална музика, има над 40 награди за детска музика и за естрада на различни поп фестивали. Автор е още на балет приказка, пиеси за цигулка, пиано, виолончело и други инструментални композиции.

„Химнът се получи много добре, лесен е за пеене от малки и големи. Звучи тържествено, мелодичен е и с чудесен текст. Търсихме най-добрите варианти и с Матей Шопкин и Андрей Дреников се получи отлично“, сподели инж. Пламен Чернев.

Химнът ще прозвучи официално за пръв път на 2 август, когато в Сухиндол традиционно се празнува Илинден.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *