120 години туристическо дружество „Чумерна“ в Елена

Богато наследство оставят първите туристически деятели

 

Туристическото дружество в Елена навърши 120 години. То е основано шест години след учредяването на Българското туристическо дружество в столицата и е първото на територията на Великотърновски окръг. Инициатори са младите еленски учители Христо Бояджиев и Юрдан Брешков.

Наречено е на името на най-високия връх в Елено-Твърдишкия Балкан – Чумерна. През февруари 1914 г., по молба на група ученици Учителският съвет при Непълната гимназия в Елена разрешава да се създаде юношеско туристическо дружество, което приема същото име. Учредяването и активността му дават голям тласък на движението. Двете дружества – на възрастните и на юношите, се развиват паралелно и в хармония и на това до голяма степен се дължат предпоставките за развитието на туризма в града.

Туристическо дружество „Чумерна“ е сред най-уважаваните обществени организации в Елена. За популярността му по това време говори фактът, че известният еленски лекар д-р Христо Момчилов, най-големият дарител в историята на града, в предсмъртните си минути завещава собствената си къща в Елена за туристически дом, която и до днес приема туристи и гости.

На юбилея на дружеството бе посветен тази година празникът на Еленския Балкан, който традиционно организират в края на месец август с Община Елена. Стотина туристи и любители на планината избраха прохладата и чара на природата и стигнаха да хижа „Чумерна“ по два пешеходни лъча – от Горския дом и от Циганска поляна. Атракция за туристите по маршрута бе горската сауна, създадена от ултрамаратонеца Владимир Пановски. Край планинското езерце, което никога не пресъхва, той издига преди години малка къщурка, обзаведена с два одъра. В нея могат да се съберат 7 – 8 души, а пещта вдига температурата до 75 градуса. Всеки е добър дошъл, може да ползва атракцията безплатно на това автентично и приказно място, на което Пановски дава името „Самодивско сборище“. Негово дело е и маркировката на нов, доста труден туристически маршрут „Вълчата пътека“ от хижа „Чумерна“ до село Мийковци, който преодоляха най-запалените участници в празника.

Красиви емоции преживяха над 50 туристи, изкачили връх Чумерна (1536 м) – изключително живописен, с гледка чак до Родопите, Странджа и Сакар. Организаторите се постараха малки и големи да се забавляват с игри за деца и родители, волейбол, стрелба с въздушна пушка. За здравето на всички и за дълголетието на еленското туристическо дружество отец Георги от Буйновския манастир освети и раздаде курбан.

Кметът инж. Дилян Млъзев награди с плакети по случай юбилея изявени деятели с принос за развитието на туризма в Еленско – Стоян Димитров, Николай Наумов, Илия Брунков, Владимир Пановски, Соня Гавраилова и Никола Ангелов.

Интересни факти от историята на туристическото дружество и на хижа „Чумерна“ споделя дългогодишният секретар на организацията Стоян Димитров.

„С укрепването на дружеството, умножаване на туристите и трупане на опит в планината се появява нуждата от подслон, който да приютява туристите. На 2 август, Илинден, 1915 г. е положен основният камък и започва строежът на хижа, избрана е живописна поляна в подножието на връх Чумерна. Местността Харамията е най-личното място в този дял на планината, където през юли 1867 г. главният писар на четата на Панайот Хитов – еленчанинът Иван Кършовски, записва преживелиците на своите другари, между които и знаменосецът на четата – Васил Левски.

Започва усилено строителство с участието на млади и стари, които преодоляват всички трудности, свързани с планинския терен, с липсата на път и строителни материали. Избухването на Първата световна война измества фокуса и приоритетите на местното население. Строежът на хижата е преустановен и подновен през 1925 г., а година по-късно, на 12 юли, хижа „Чумерна“ в Еленския Балкан е открита. По това време в страната са построени само още две високопланински хижи – „Скакавица“ в Рила (1922 г.) и „Алеко“ във Витоша (1924 г.). Така че „Чумерна“ е първата започната и третата построена хижа в България.

През 1952 г. поради невнимание е опожарена. Строежът на новата хижа е планиран незабавно, но изпълнението му продължава над десетилетие поради трудния терен. Около четири години са нужни да бъде прокаран път за прекарване на строителните материали. Често цели построени участъци са разрушавани напълно от проливните дъждове. В строежа на хижата се включват членовете на туристическото дружество, ученици и учители от Елена, както и от околните общини. Въпреки тежките условия желанието и ентусиазмът на еленчани са увенчани с успех. През 1966 г. на 23 октомври е открита новата хижа, която се намира близо до опожарената, на 1440 м надморска височина.“

Стореното от радетелите и от ръководителите на града е безспорното доказателство за 120-годишния възход на туризма и извоюването на Елена като туристически център. Днес туризмът има ново лице и не е свързан само с традиционните туристически занимания. Сега усилията са насочени за привличане на хора от други краища на страната и от чужбина за почивка и развлечение в Еленския Балкан, инвестиране в строежи на семейни хотели и къщи за гости. Така от благородно и високопатриотично движение в началото туризмът се обогатява с ново съдържание и усилията са той да стане основен поминък на балканджиите.

Мария СИМЕОНОВА

Снимки от празника на Еленския Балкан: Цветана ГАЙДАРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.