Днес – на 22 септември, славим Независимостта на България!

Уважаеми съграждани и жители на община Велико Търново,

 

Днес – на 22 септември, славим Независимостта на България!

Обявена преди 113 години в черквата „Свети Четиридесет мъченици“ в пазения от Бога Търновград. И утвърждаваща и де юре Съединението на българите от двете страни на Стара планина, изстрадано и храбро защитено в бурните години в края на XIX век.

На 22 септември 1908 година елитът на българската държава и целият народ смело обявяват пред целия свят, че никой не ще се меси във вътрешната и външната политика на България! Поправена е още една несправедливост, наложена против българската воля с Берлинския договор. В историческата столица Търново делото на поколения възрожденци и патриоти, борили се за свободна държава и църква, най-сетне е завършено.

Какъв по-добър пример за единство между цар, правителство, политици и народ! Никой – дори Великите сили, не оспорват правото на българите да имат независима държава и сами да чертаят пътя, по който тя да върви.

Днес – 113 години след славните събития на 22 септември 1908 година, отново си спомняме за описаните в книгите събития, чиито годишнини честваме. Прекланяме се пред героите и делата им, оставили ярка, вековна диря в народната ни памет.

Но достатъчна ли е само почитта, за да бъдем достойни техни последователи? „Дела трябват, а не думи“, казваше Апостола. Дела, чиято движеща сила са идеалите. Ценностите, които са неизчерпаем извор на сила и са били светлина за народа ни дори в най-мрачните времена.

Това е пътят към онази необходима свобода и независимост – в човешкото съзнание. И към просперитета в името на децата ни!

Честит празник!

Честити 113 години от Независимостта на България!

Венцислав Спирдонов

Председател на Великотърновски общински съвет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *