Сметната палата ще публикува за първи път даренията и договорите със социологическите и PR агенции в предизборните кампании

Ръководителите на НАП, Сметната палата, митниците и други контролни институции се събраха в Свищов за научен форум

Румен Спецов

Около 2 млрд. лева в повече приходи над държавния план ще бъдат събрани от НАП и ще влязат в хазната до края на 2021 г., заяви в Свищов изпълнителният директор Румен Спецов. „Като предварителни разчети може би не е правилно да кажем, тъй като се правят и нови преизчисления във връзка с новите инфлационни процеси, покачване на цени и т. н., но планът, това, което е заложено, ще бъде изпълнено, дори и преизпълнено. Размерът е почти 2 милиарда отгоре”, коментира той. Продължават и усилията по събираемостта на задълженията на големите фирми. „Процесът е започнал и очакваме още действия. Ние се развиваме във всеки един бранш и дейност от икономическия сектор и ще бъдем безкомпромисни”, заяви директорът на НАП.

Цветан Цветков

Новина произведе и председателят на Сметната палата Цветан Цветков: „Сега сме изправени пред едно ново предизвикателство, защото за първи път ще трябва да осигурим публикуване на информация за приходите на партиите по време на предизборната кампания, включително даренията, имената на дарителите, декларацията за произход на средствата, договорите, които те сключват със социологически и с пиар агенции. За първи път ще трябва да публикуваме в нашия единен регистър такива документи, касаещи две предизборни кампании – за президент и за парламентарни избори. Предизвикателството идва оттам, че политическите субекти са едни и същи, а извършват разходи с две различни предназначения”, заяви той и уточни, че необходимата подготовка е направена, включително софтуерът е адаптиран. Информацията ще се публикува след началото на предизборната кампания, която започва на 15 октомври. Партиите и коалициите имат 7-дневен срок да изпратят информация в Сметната палата за постъпилите дарения преди 15 октомври, за да бъдат публикувани в регистъра на институцията. А за даренията и сключените договори със социологически и пиар агенции по време на предизборната кампания срокът за предоставяне на информацията е петдневен.

Ръководителите на най-важните контролни институции в България участваха в международната научно-практическа конференция „Дигиталната трансформация в контрола и анализа – рискове и възможности“, организиран от катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност” при Стопанска академия „Д. А. Ценов“ по повод 30 години от създаването на специалност „Стопански и финансов контрол“ и 85-ата годишнина на висшето училище в крайдунавския град.

Присъствието на Цветан Цветков – председател на Сметната палата, Румен Спецов – изпълнителен директор на НАП, Лъчезар Кръстев – зам.-директор на агенция „Митници”, д-р Стефан Белчев – директор на Агенция за държавна финансова инспекция, Огнян Тодоров – директор на дирекция „Методология на контрола и вътрешен одит” към Министерство на финансите, проф. д-р Огнян Симеонов – председател на комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, както и на други представители на контролни институции, бизнеса, висши и средни училища в България и чужбина, подчертаха авторитета и важността на форума.

След приключването на конференцията Стопанската академия „Д. А. Ценов” и БТА сключиха договор за сътрудничество. Меморандумът бе подписан от генералния директор на БТА Кирил Вълчев и ректора на Свищовската академия проф. Марияна Божинова. Висшето училище ще предоставя информации, анализи и коментари в сферата на икономиката, стопанското управление и финансите, които ще бъдат публикувани в БТА. Агенцията ще предостави възможности за практики на студентите.

Ана РАЙКОВСКА

One thought on “Сметната палата ще публикува за първи път даренията и договорите със социологическите и PR агенции в предизборните кампании

  • 05.10.2021 в 2:29
    Permalink

    С парите дето утиват за безсмислените ви избори може да се спаси Стомана-Перник.
    Представетеси винкел за двеста милиона лева да отиде на скраб-е те това са изборите!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.