За 150 000 лв. търновската болница купува ново оборудване за модерни и щадящи процедури

МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ ЩЕ СЕ СДОБИЕ С НОВО ОБОРУДВАНЕ ЗА ЛАПАРОСКОПСКИ И ЕНДОСКОПСКИ ПРОЦЕДУРИ. Техниката е предвидена за Отделението по урология и операционния блок. Чрез нея ще се извършват т. нар. миниинвазивни хирургични интервенции, които са алтернатива на отворените операции и дават шанс на пациентите да се възстановяват в пъти по-бързо. С бъдещите придобивки ще може да се проведат и прецизни диагностични процедури, спестяващи на хората болка и дискомфорт.

Оборудването включва ултразвуков модул към наличен електрохирургичен генератор, биполярен хистерорезектоскоп, семиригиден уретероскоп и оптичен уретротом.

За набавянето на новата техника вече е обявена обществена поръчка, която е с прогнозна стойност 150 000 лв. с ДДС. Гаранционният срок на оборудването ще е 12 месеца от пускането в експлоатация.

Кандидатстващите фирми следва да подават оферти до 7 януари.

Отделението по урология в търновската болница е единственото такова в региона. В него се хоспитализират болни с остри и хронични нарушения на дренажа на урината, хеморагии от пикочните пътища, възпалителни заболявания и състояния от урологичен произход, травми, бъбречнокаменна болест, туморни образувания и други.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 thoughts on “За 150 000 лв. търновската болница купува ново оборудване за модерни и щадящи процедури

 • 14.12.2021 в 14:58
  Permalink

  Инвестирайте парите в обучението на персонала, за усъвършенстването му, всеки организъм е различен, а вие искате да го лекувате по един и същ начин. Няма такава уникална машина. Искате да ги лекувате не да ги излекувате.

  Отговор
 • 14.12.2021 в 16:59
  Permalink

  Бърза да купува Филев, нали скоро ще бъде сменен, за т`ва бърза. Пък, че няма кой да работи, това не е важно. То лекари не останаха, само специализанти. И като си вземат специалност и те бягат. Мъртвилница, така наричат търновската болница. В това я превърна този директор. А за ковид да не говорим. Лекуват под ключ и на конвейр. Лекари не влизат в ковид стаите. Само сутрин и след обед медицинска сестра и санитар. Ако леко се влоши пациента, го изпращат при Сибила. Слагат му тръбата ии до няколко дни приключва всичко. Болницата взема пари за скъпата пътека, а човека в черен чувал го предават на траурната агенция.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.