20 май – Търновград днес… преди години

Спомени от вестникарските изрезки и музейните архиви

1935 г.

* „Комитет за пропаганда на В. Търново като туристически обект за летовници се избра на 20 май н. г. в кабината на г-на кмета. За случая бяха поканени и присъствуваха …, които под председателството на г-на кмета Ганчо Пеев, след размяна на мисли, отличиха от себе си следните лица за комитет: Мара Д-р Василева, Тодор Николов, Ив. Вълчанов, майор Старирадев, Алекс. Пенчев, Д-р Недков и Хар. Киров“.
* „Управителният съвет на Великотърновската популярна банка в заседанието си от 20 май 1935 г. е решил да се отпуснат следните помощи: 1. На ученическите трапезарии при двете Великотърновски прогимназии 4,000 лв. 2. На дружество „Здравец“ за детските му колонии 3,000 лв. 3. На Чирашкото училище във В. Търново 1,500 лв. 4. На Централния комитет по Велчовата завера 1,500 лв. 5. На ученическите трапезарии при слетите Великотърновски гимназии 1000 лв. 6. На д-во „Милостивий самарянин“ в гр. В. Търново 500 лв. 7. На старопиталището във В. Търново 500 лв.“.

общ. в-к „Велико Търново“, N 7, 30 май 1935 г.

1937 г.

Мъжката гимназия, в чийто двор през 1937 г. се предвижда направата на басейн

* „В града ни има добре уредени трапезарии и летовища за учащите се, но все още постигнатото е недостатъчно. Необходими са добри игрища, а не по-малко важен е и летният воден спорт. От всички средства за физическото възпитание най-важното е къпането,придружено с плаване, гимнастика, слънчеви бани и прочие. За да се запълни тази голяма празднота за учащите се от града ни, Родителско-учителският комите при народната ни мъжка гимназия „Св. Кирил“ е взел решение да построи в двора на гимназията плавателен басейн. В писмото на г-на Директора Гр. Христов… до родителите на учениците при м. гимназия се казва: „Басейнът ще се използва системно от децата на всички училища в града ни. Около басейна ще има китно нареден парк и пясъчни площадки, откъдето ще се използват благодатните слънчеви лъчи. Ще бъдат сложени гимнастически уреди: висилки,паралелки, въжета и др., които ще се използуват от къпещите се ученици под напътствието на учителя по телесно възпитание. Плановете са изработени и одобрени. Нуждни са материални средства. Нека им се дават. Нека всеки гражданин и гражданка поднесат своята лепта макар и най-скромната. Нека с общи усилия градът поднесе един скъп дар на своята дваж по-скъпа учаща се младеж. Граждани и гражданки, ето още един случай да проявите на дело своята любов към децата на града! Сторете това!“

общ. в-к „Велико Търново“, N 7, 30 май 1937 г.

* „Великотърновското читалище „Надежда“ изказва публична благодарност на г-а Захари Алкалай, индустриалец, София, член на управителния съвет на фабрика за шевни конци „Трапезица“ А.Д. Търново за подарените от него на читалището ни 10,000 – десет хиляди лева с предназначение засилване средствата по направа нова завеса за читалищната сцена. Настоятелството… съгласно чл. 5 от устава на читалище „Надежда“ го провъзгласи за благодетелен член“.

общински вестник „Велико Търново“, май 1937 г.

1940 г.

„Обявление N 214, гр. В. Търново, 20 май 1940 г. Настоятелството на женското благотворително дружество „Радост“ – В. Търново известява на интересующите се, че на 11 ден от публикуването настоящето в общинския вестник „Велико Търново“ в канцеларията на дружеството, от 10 до 12 часа преди обед ще се произведе търг при явна конкуренция за продажба дворно място, образуващо парцел № 233 пл. № XI – 1816 на ул. „Максим Райкович“ – Търново. Парцелът се състои от 210 км. м. Първоначална цена 50 лв. за кв. м. при залог за правоучастие 5%“.

общ. в-к „Велико Търново“, май 1940 г.

1954 г.

„С голям интерес трудещите се от гр. Търново посещават откритата на 20 май т. г. изложба на книгата в бившата сграда на Окръжната библиотека . Тук са изложени 25 и от нашата родна и преводна литература още от Възраждането. На челно място е „Рибният буквар“ на Петър Берон.След тях следват грижливо подредените книги на класиците на нашата литература Ботев, Вазов, Елин Пелин, Йовков и др. На видно място са сложени и произведенията на нашите пролетарски поети Смирненски, Полянов, Вапцаров.“

в. „Борба“, N 41, 22 май 1954 г.

1959 г.
„В салона на Пионерския дом – Велико Търново се състоя твърде мило и затрогващо тържество. По случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост ръководството на профорганизацията на учителите уреди среща на старите просветни дейци с директорите на училищата и с още някои учители от града. На учителите-пенсионери бе дадена закуска“.

в. „Борба“, N 61, 21 май 1959 г.

1983 г.

* В Изложбените зали на улица „В. Мавриков“ 1 – Велико Търново се открива Международна филателна изложба „Велико Търново – Краков,83“.

1986 г.

* Във Великотърновския университет се провеждат Евтимиеви четения и разговор с поета Павел Матев.
* „Във вторник и сряда (20-21 май – б. а.) в салона на Драматично-музикалния театър „Константин Кисимов“, Велико Търново,се състоя поетичен рецитал на Стефан Цанев… Високо гражданските стихове, изпълнени от автора и з.а. Доротея Тончева, бяха посрещнати от слушателите с голям интерес и изпращани с одобрителни ръкопляскания“.

в. „Борба“, N 60, 22 май 1986 г.

1988 г.
Народната библиотека организира в Изложбени зали изложбата „Велико Търново и книгата“.

1994 г.

Детският отдел

Тържествено се открива Филиалът и Детският отдел на РНБ „П. Р. Славейков“.
1996 г.
„Днес (20 май – б.а.) от 18 часа в зала „Трапезица“ на Интерхотела Радикалдемократическата партия с председател Кирил Бояджиев организира семинар на тема “ Личността на кандидат-президента“.

в. „Борба“, N 97, 20 май 1996 г.

Тодорка НЕДЕВА
РИМ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО

One thought on “20 май – Търновград днес… преди години

  • 20.05.2022 в 15:31
    Permalink

    Ехаа, колко работи са ставали в този ден и май тогава всичко е било по-смислено и полезно от днешните глупости.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.