Здраве

Регионалният координатор по донорство д-р Сибила Маринова дискутира трансплантациите у нас на форум в Народното събрание

КООРДИНАТОРЪТ ПО ДОНОРСТВО ЗА ОБЛАСТТА И НАЧАЛНИК НА ОТДЕЛЕНИЕТО ПО РЕАНИМАЦИЯ В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ Д-Р СИБИЛА МАРИНОВА взе участие в кръгла маса в Народното събрание, посветена на трансплантационните програми у нас. В рамките на дискусията бяха обсъдени всички спънки и пречки пред реализирането на донорски ситуации и представени добри практики в направлението.

На събитието своя опит споделиха доказани експерти от няколко държави, сред които проф. Иринел Попеску от Румъния.

По темата изказа мнение и адвокатът по медицинско право Мария Шаркова, която обърна внимание на някои от правните аспекти, свързани с донорството и трансплантациите. Според родното законодателство документите за даряване на органи на пациент с мозъчна смърт могат да бъдат подписани от определен брой лица, които са роднини или съпрузи на донора, и така на практика в редица случаи се стига до невъзможност за реализиране на донорски ситуации.

В обсъждането участваха и заместник-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев, председателят на Народното събрание Никола Минчев, доц. Антон Тонев – председател на комисията по здравеопазване, и проф. Георги Михайлов – зам.-председател на комисията, както и депутати, изявени лекари и трансплантолози, представители на пациентски организации.

Благодарение на усилията на д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ е една от най-активните бази за донорство у нас. От началото на 2022 г. до момента в областната клиника са реализирани две такива ситуации. Шанс за живот на други тежко болни дадоха двама мъже – на 21 и 41 години.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *