112 деца от 28 области се включиха в Националното ученическо състезание за защита при бедствия и аварии

Старата столица домакинства проявата

112 деца с отбори от 28 области в страната пристигнаха в старата столица, за да се включат в 18-ото национално ученическо състезание за защита при бедствия и аварии. Официалното откриване на надпреварата се състоя пред емблематичния паметник „Асеневци“, а началото беше дадено от зам.-кмета на Велико Търново проф. Георги Камарашев и директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

„Имам удоволствието да ви приветствам във Велико Търново, щастлив съм, че сме домакини на това издание. Организаторите са създали прекрасни условия. Много се радвам, че имате желание да придобиете знания и умения. Виждате, че за съжаление, в нашия динамичен свят бедствията са съпътстващи. Пожелавам ви спортен дух“, каза в приветствието си проф. Камарашев.

Състезанието премина в теоретична и практична част. На алеите под паметника бяха разположени площадки за различни дисциплини. Младите спасители от цялата страна се съревноваваха в хвърляне на пояс при авария в морето. Те трябваше прецизно да достигнат до давещия се, за да му осигурят първа помощ. Друга дисциплина беше преминаването с подскоци по сплетена мрежа и поставяне на противогази. Особено атрактивно беше и изолирането на прозорци при задимени помещения и опасност от натравяне с газове, както и прескачането на препятствия.

Най-щастливи бяха децата, които не бяха дошли в старата столица, за да победят на всяка цена, а да научат повече за това как могат да помогнат на бедстващи хора в извънредна ситуация.

Сред гостите на откриването бяха още областният управител Людмила Илиева, ст. комисар Александър Джартов, който е директор на дирекция „Държавен контрол“, директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Димитър Машов, директорът на РДПБЗН комисар Красимир Кръстев и председателят на БЧК във Велико Търново д-р Галина Гарева.

За настроението на всички се погрижи детският духов оркестър от СУ „Емилиян Станев“ „Джуниър бенд“.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.