Свят

Криза за мляко на Балканите

Сърбия забрани износа на млечни продукти

В Гърция фермерите от различни райони на страната вече алармираха , че заради растящите цени на фуражите ,в скоро време на пазара ще има недостиг на прясно месо и мляко, а следователно и на всички млечни продукти.

Оборотът на търговията с млечни продукти е спаднал поне с 15 процента за различните компании, съобщава БНР.

Недостиг на мляко има в Черна гора и в Босна и Херцеговина. Правителството в Белград замрази цената на литър мляко и забрани износа му до 30 септември заради дефицит.

В Босна и Херцеговина производството е спаднало рязко – тази година са произведени 12 милиона и половина литра по-малко в сравнение със същия период миналата година.

Причината е ръстът в цените на фуражите на фона на сушата и недостатъчно количество изкуствени торове.

Средната цена на млякото в региона е 40 евроцента, а реалната му стойност трябва да е почти евро и половина, предупреждават производителите.

Междувременно Сърбия забрани износа на мляко и млечни продукти заради недостига им в хранителните магазини.

 

istock
Криза има във всички райони на страната. Причина за недостига е намаленото производство. Според статистиката, заради високите разходи през последните месеци производството на мляко в Сърбия е намаляло с 30%.

За да овладеят кризата, властите повишиха цените на дълготрайните млечни продукти. Износът е забранен до края на септември.

Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *