Изложба с фотоси от Африка показва артистичната страна на адвоката политик Калоян Янков

В наситения с културни и политически събития календар около Деня на Независимостта една въздействаща изложба прикова вниманието на любителите на фотографията и изкуството.  Вечерта на 21 септември адвокатът и политик Калоян Янков изненада тези, които не го познават добре, с фотографска изложба „Саваните на Африка“. Тя е премиерна за Велико Търново, миналата година е гостувала в софийската галерия „Синтез”, но под друго име.

47 фотоса, запечатали обитателите на дивата савана, съдържа изложбата, подредена в ИЗ „Рафаел Михайлов“. Снимките не са просто илюстративни, те са изразителни и показват майсторството на фотографа, успял да улови животните в мигове на напрежение и динамика, дори и в най-спокойните наглед пози.

„Благодаря ви, че ме уважихте, за да ви покажа какво правя извън политиката, макар че напоследък точно с нея повече се занимавам. Мисля, че ние, хората, трябва да се стремим да не унищожаваме дивата природа и по-скоро да се грижим за нея. Това може би ще наложи промяна в нашите навици. Фотографията и наблюдението на животните по никакъв начин не застрашава живота им. Аз не съм професионален фотограф, както може би знаете, но съм вложил цялата си енергия, за да направя тези снимки, и се надявам да ви харесат поне толкова, колкото за мен беше удоволствие да снимам в сърцето на черния континент”, обърна се Калоян Янков към приятелите и почитателите, дошли на откриването на изложба. Той обяви, че снимките могат да бъдат закупени на цени, колкото струва отпечатването им и рамките. Всички събрани средства ще дари на фонд за дивата природа.

Последва един интересен момент. Калоян Янков разказа пред присъстващите, че закупил творбата „Глава” на Панайот Димитров – Понката от последната изложба, която прочутият скулптор откри в хан „Хаджи Николи”. Щастлив, че успял да се сдобие с нея, той решил да я снима, да отпечата снимката и да я подари обратно на автора. Това и направи с думите: „Връщам” я за спомен и в знак на уважение. Хората, които носят радост на другите хора, трябва да бъдат почитани”. А Понката прие изненадващия подарък с вълнение.

Преди откриването на изложбата Калоян Янков разказа за в. „Борба” част от африканските си приключения. Повечето снимки са правени в Кения и в Танзания през пандемичната 2020 г. В края на август и началото на септември тогава, той се включил във фотографско сафари в Кения и имал привилегията да е единствен участник, защото ковидът отказал другите мераклии. Той обаче решил да поеме риска и не съжалява. „Първо бях в Кения, в природния парк „Масай Мара” почти нямаше туристи и хотелчетата бяха празни. Там прекарах почти три седмици сам. Това беше много добре за фотографията, защото колкото са по-малко фотографи, толкова по-големи са възможностите да направиш добра снимка. Местата в такива фотографски турове се запазват между 18 и 24 месеца предварително“, обясни авторът на изложбата. Каза, че не се е и опитал да участва в истинско сафари, защото не е ловец и никога не е ловувал.  „Разликата е, че след като аз снимам животното, то е невредимо, а след лова – не“, е неговият шеговит коментар. Единствено го интересувало заснемането на диви животни, запленен от величествената дива природа. „Животните за мен са по-интригуващата част от тази недокосната от човешка ръка действителност. Обичам да снимам моменти от живота им, по-скоро като фотограф, а не като еколог или някакъв изследовател.  Фотографията е движещата ми сила“, сподели Калоян Янков. Тази негова страст е от много години, но снимки на диви животни прави активно от 4-5 години. Казва, че предпочита да снима диви животни, но трябва доста предварителна подготовка. Това е едно от основните му хобита, а и резултатът е публичен и може да се види. В същото време е и запален велосипедист. По време на сафарито имало и по-опасни моменти, поне така той ги почувствал в началото. „Едни слонове застанаха точно пред колата и започнаха да реват, да махат с хоботите, да си разтварят ушите. Изтръпнах и си помислих, че може би трябваше да си напиша завещанието. Обясниха ми, че слоновете всъщност се карат помежду си, а ние бяхме като едно неподвижно дърво, покрай което се разиграваше сцена. За мен първоначално беше доста стресиращо. Шофьорът обаче въобще не реагира, а най-спокойно си извади телефона и започна да снима и той, защото такова нещо не се вижда много често“, спомня си фотографът – политик.

Изложбата „Саваните на Африка“ на Калоян Янков може да се види в Изложбени зали до 13 октомври.

Ана Райковска

Сн. Марина Чамуркова

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.