Привикват 300 000 запасняци! Какво още включва военната мобилизация в Русия?

Руският президент Владимир Путин обяви първата военна мобилизация в страната след Втората световна война. Той изпрати предупреждение срещу западните държави, че „ако продължат с ядреното изнудване, Русия ще отговори с мощта на целия си арсенал“.

Според Путин високопоставени представители на водещи държави от НАТО са имали изказвания за възможността за използване на оръжия за масово поразяване срещу Русия, съобщи bTV.

„На тези, които си позволяват такива изявление по отношение на Русия, искам да припомня, че нашата страна също разполага с различни средства за поразяване, а по някои компоненти и с по-съвременни средства от тези, с които разполагат страните от НАТО. И при заплаха за териториалната цялост на страната ни, ще използваме всички налични средства за защитата на Русия и на нашия народ. Това не е блъф“, подчерта руският президент.

Частичната военна мобилизация ще включва само гражданите, които са в резерва.

Въпреки това указът на президента включва и тези, които са вече са служили, имат военни специалности и съответния опит. Те ще преминават и допълнително обучения.

На границата с Украйна: Според експерти в ученията са участвали около 100 хил. руски войници
Според Кремъл това са рутинни учения, а извънредно мобилизираните подразделения са прибрани в своите бази преди Нова година
Трябва да бъдат осигурени и необходимата екипировка, оборудване и оръжия за допълнително мобилизираните. Смята се, че Руската федерация разполага с около 2 милиона резервисти, предава АП.

Руският министър на отбраната Шойгу обяви, че федерацията е изгубила 5937 войници по време на военните действия в Украйна. Според оценки на Forbes към момента Русия е загубила 80 хиляди военнослужещи. Заключенията сочат, че във военните действия участва и частната армия „Вагнер“, както и наемници.

Източник: Марица

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.