Дядо Григорий стана „доктор хонорис кауза“ на НВУ

Честваха 144 години от създаването на най-старото военно училище

Негово високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий получи титлата „доктор хонорис кауза“ на НВУ „Васил Левски“. Връчването беше кулминацията по случай 144 години от основаването на Националния военен университет.

Специално за празника на ритуалния плац се събра голяма част от елита на Българската армия. Сред гостите на тържеството беше началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Владко Владов, началникът на Военната академия Г. С. Раковски генерал-майор Тодор Дочев, началникът на Висшето военноморско училище адмирал Боян Медникаров, както и адмирал Димитър Хлебаров, който е командир на командване за комуникационно информационна поддръжка и кибер отбрана.

Празникът на най-старото военно училище в България започна с богослужение в православния храм „Свети Седмочисленици“, което тази година беше отслужено именно от дядо Григорий. Строя на курсантите беше приет от заместник-началникът на отбраната Цанко Стойков, а празнично слово произнесе началникът на НВУ генерал Иван Маламов.

„Военното училище е замислено и създадено да бъде стожер на възкръснала България. Когато в 1878 г. нашите предци създават Военното училище, те го създават, за да има държавност. Нашите държавни институции са формирани след това. Скъпи курсанти, искрено съм ви благодарен за избора, който сте направили. В тези трудни времена, в които всичко е на един клик разстояние, на една ръка или на една мисъл, вие жертвате част от своя живот в името на по-голяма кауза. Армията и България имат нужда от хора, които знаят какво е да отделиш част от себе си в служба на нещо по-висше. Затова подготовката ще бъде безкомпромисна към вас, защото ще излезете от Военния университет и ще влезете в редовете на Българската армия, за да изпълнявате това, което са ни завещали нашите деди“, каза в словото си бригаден генерал Иван Маламов.

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Васил Левски и Паметника на възпитаниците, след което бригаден генерал Иван Маламов връчи почетните грамоти и свидетелства на новите доктори, доценти и професори, както и военнослужещи, цивилни служители и приятели на университета за постигнати високи резултати при изпълнението на служебните им задължения и за издигане престижа на НВУ. 11 военнослужещи и двама цивилни служители на Военния университет бяха отличени със заповед на министъра на отбраната и началника на отбраната.

Сред гостите на тържеството бяха още областните управители на Велико Търново, Шумен и Враца инж. Георги Гугучков, проф. Христо Христов и Георги Митов, както и зам.-кметът на старата столица проф. Георги Камарашев.

Сн. НВУ

Михаил МИХАЛЕВ

One thought on “Дядо Григорий стана „доктор хонорис кауза“ на НВУ

  • 27.11.2022 в 15:32
    Permalink

    На агент „Ваньо“ по би му подхождоло докторат от полицейската академия. Но и военното става. И ВТУ-то става. У ВТУ има много подръжници, начело с Атамана и сегашния. Ваньо е „слушалка“ с широк диапазон….

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *