Свят

Германска лекарка отива в затвора за незаконно издаване на удостоверения, позволяващи да не се носят маски

Германска лекарка беше осъдена на две години и девет месеца затвор за незаконно издаване на удостоверения, позволяващи да не се носят маски, на повече от 4000 души по време на коронавирусната пандемия, съобщи АП.

Районният съд в югозападния град Вайнхайм потвърди, че докторката е осъдена за „издаване на неверни здравни сертификати“ на хора от цяла Германия, повечето от които тя никога не е срещала и не е преглеждала. По време на процеса обвиняемата твърдяла, че носенето на маски е вредно за здравето на хората.

Освен че ще лежи в затвора, жената получи и тригодишна забрана за упражняване на лекарската професия и бе осъдена да плати 28 000 евро – общата сума, която е взела за издаването на документите. Офис асистентът ѝ е глобен с 2700 евро.

Лекарката възнамерява да обжалва, съобщи адвокатът й. Десетки нейни поддръжници се събраха пред съда във Вайнхайм, за да протестират срещу присъдата и наложените заради пандемията ограничения.

Миналата година Германия отмени изискванията за носене на маски на закрити обществени места, но те остават задължителни във влаковете, пътуващи на дълги разстояния, в лекарските кабинети, болниците, домовете за възрастни хора и в някои превозни средства на регионалния обществен транспорт, отбелязва АП.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *