Водещи новиниСъдби

32-годишен търсач на подземни богатства в Канада възкресява вековна селска къща

Флориан Демирев е категоричен, че няма по-голямо щастие от живота в Мусина

 

„ВЕЧЕ ОФИЦИАЛНО СЪМ СЕЛЯНИН! Няма по-голяма гордост и щастие“, това са думите, с които Флориан Демирев ни посреща на прага на своята мечтана къща на село. Само преди няколко дни той получи удостоверение за постоянен и настоящ адрес в Мусина, загърбвайки родното място – Варна. 32-годишният мъж е обикалял света дълго време, но едва сега избрал къде да пусне корени. Усмихнатият ентусиаст работи в компания, занимаваща се с проучване и добиване на подземни изкопаеми чрез сондажи в Канада и през няколко месеца пътува до северноамериканската страна. Откриването на дълго бленувания имот в павликенското село станало чрез запознанство на автостоп.

Флориан носи необичайно за България име. Това се дължи на факта, че има далечна румънска жилка в рода. Завършил е Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ и после се отдал на пътешествия по света. Бил е във Финландия, Франция, Гърция, Кипър и т.н., като целта му била да се запознае с възможно най-много националности и страни. Нямал претенции какво ще работи, защото за него няма срамна професия. Трудил се е като чистач на тоалетни, сервитьор, барман и се захващал с ред други препитания.

От една година работи в Канада в град Съдбъри като търсач на мед, никел, минерали и т.н. Проучванията обикновено продължават по няколко месеца, след което почива и отново го викат за сондажи. Обяснява, че смените са 12-часови и има много отговорности, свързани със сложна техника.

В ЕДИН МОМЕНТ В НЕГО СЕ ПОЯВЯВА ИДЕЯТА ДА СЕ УСТАНОВИ НА СЕЛО

 

„Аз много често пътувах на автостоп. Така се сприятелих с един мъж от Велико Търново. Той ми разказа за неговото село Мусина и така преди няколко години научих за мястото. Когато успях да спестя пари, го помолих да проучи за свободни и подходящи за купуване имоти в малкото населено място. Само за два дни сключих сделка и станах собственик на мечтания дом. Къщата е уникална, вековна и сега прекарвам цялото си време в стягане на постройката. Стремя се да запазя автентичността й и да я направя уютна за обитаване“, споделя Флориан.

32-годишният мъж се е заел собственоръчно да ремонтира къщата и за момента „се наслаждава на скотски условия на живот“, както той самият описва ситуацията. Сам си монтирал бойлер, сложил гипсокартон в едно от помещенията, бори се с мишки, ВиК неволи и куп други неща. За момента спи в спален чувал, но има планове да си направи хамак. Взел си котлон за готвене и в повечето случаи приготвя пържени картофи, включително и за закуска.

Донесъл обзавеждане от Германия и Холандия. Наслаждава се на три майсторски изработени стола, които открил до кофа за боклук в немската страна. Колорит в обстановката внася и необичаен сувенир – дърво, гризано от бобър в Канада.

Планира да засади бреза и гинко билоба на двора, защото това са дървета, на които листата им окапват най-късно есен и през повечето време на годината ще има зеленина през очите му.

„Предимствата да живееш в къща на село са много. Имам спокойствие, невероятна гледка, 2 дка двор, кладенец и свобода. Тук посрещнахме Нова година с десетина приятели от София, Варна, Пловдив, Добрич. Опънахме маса на двора, под звездите, и се забавлявахме“, разказа той.

ФЛОРИАН Е КАТЕГОРИЧЕН, ЧЕ НИКОГА НЕ СКУЧАЕ И СИ ПОЧИВА, РАБОТЕЙКИ. Приятно му е да общува с възрастните хора в селото и учи много от тях. Няма телевизия, а от известно време е ограничил и ползването на социални мрежи.

„Рядко ползвам Фейсбук, живея истинския живот, а той е много по-хубав от виртуалния. Радвам се на скотските условия в момента. След време ще оценя всичко, което ще имам. Човек не трябва да се оплаква, а да е доволен. Животът в трудни условия е добър урок, начин да свикнем, че ни трябва съвсем малко топлина, за да сме щастливи“, казва ентусиастът.

Мечтае един ден да сподели своето щастие с булка от Велико Търново или Пловдив. Вярва, че няма да е нужно да я убеждава да дойде на село, а ако е неговата половинка в живота, тя сама ще пожелае да делят един покрив в малкото населено място.

32-годишният мъж си е поставил за цел да възроди читалището в Мусина. Планира да организира различни концерти, които да привлекат много хора в селото. Вече има идея и кои музикални банди да покани, за да се вдигне градусът на настроението още това лято.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

2 thoughts on “32-годишен търсач на подземни богатства в Канада възкресява вековна селска къща

  • Всичкото хубаво ама ще му мине. Радост за 3 дни (месеца или години). После пак по света.

    Отговор
    • Всеки има право на мнение, но дали е прав – времето ще покаже.

      Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *