Фондация „Кроношпан“ ще подпомогне с 90 хил. евро български училища за по-качествено образование

ПРОЕКТИ НА ОБЩА СТОЙНОСТ 90 ХИЛ. ЕВРО НА НЯКОЛКО БЪЛГАРСКИ УЧИЛИЩА, ПРЕДСТОИ ДА ФИНАНСИРА ФОНДАЦИЯ „КРОНОШПАН“.

Право да получат финансирането имаха всички професионални училища в страната, а кандидатите трябваше по творчески начин да покажат какво и как би подобрило обучението при тях. Чрез конкурсното начало за разработките пък фондацията на водещия инвеститор в България стимулира качественото образование, което подготвя кадри за родната индустрия и подкрепя иновативното мислене на подрастващите, създавайки им модерни условия за образование.

9 са отличените български проекта, като конкурсът е част от световна кампания на „Кроношпан“. Общият й награден фонд е 285 000 евро в глобален мащаб. За него се надпреварваха 32 проекта, дело на училища от 28 държави, сред които България, Унгария, Чехия, Полша, Великобритания, САЩ и др.

ДВЕ ОТ РАЗРАБОТКИТЕ – ЗА ПО 10 ХИЛ. ЕВРО, СА СПЕЧЕЛЕНИ ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКОТО СУ „ВЛАДИМИР КОМАРОВ“. Първата се нарича „Можем и знаем как да запазим Земята чиста“. Нейната основна идея е да представи на учениците възможностите за получаване на зелена енергия, начините за изчисляване на необходимите мощности на системите за такъв, както и техническото им изпълнение. Изграждането на хибридна ветро-соларна система, която правят възпитаниците на школото пък, ще им даде практически познания за възможностите и начините на използване на възобновяемите енергийни източници. Вторият проект, който се прави в търновското училище, е „Да посрещнем бъдещето знаещи, способни и уверени “ и е свързан със създаването на Технологичен център „Автоматизирани системи“. В него с помощта на специализирано оборудване ще се даде шанс на учениците да работят в условия, максимално близки до тези на реалните производствени процеси в действащи фирми.

10 ХИЛ. ЕВРО ЗА ОБОРУДВАНЕ НА ИНОВАТИВНА КЛАСНА СТАЯ ПЕЧЕЛИ И ГОРНООРЯХОВСКАТА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ЕЛЕКТРОНИКА И ЕЛЕКТРОТЕХНИКА „М. ЛОМОНОСОВ“. Част от средствата, дарени от Фондация “Кроношпан“, тук са заделени за оборудване с нови модерни компютри, специален графичен софтуер и 3D принтер. Идеите на учениците от Професионалната гимназия „Цанко Церковски“ в Павликени също ще бъдат подпомогнати. Със средствата ще се направят модерни тематични кабинети и центрове за практически обучения за възпитаниците на учебното заведение.

От фондация „Кроношпан“ се надяват, че интересът за следващото издание на конкурса ще бъде още по-голям и с много по-интересни и иновативни проекти.

One thought on “Фондация „Кроношпан“ ще подпомогне с 90 хил. евро български училища за по-качествено образование

  • 31.01.2023 в 15:20
    Permalink

    Няма такава гавра.Първо ги тровят,а после им плащат.Дали е случайно, че точно това училище печели 2 проекта?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *