Горещи новиниКултура

Спиращи дъха шедьоври на Борис Денев изпълниха Художествената галерия, носеща неговото име

Великотърновският художник е учителствал в Иванча и предложил на немците проект за самолет

СПИРАЩИ ДЪХА ШЕДЬОВРИ НА ГОЛЕМИЯ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ ХУДОЖНИК БОРИС ДЕНЕВ ИЗПЪЛНИХА ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ, НОСЕЩА НЕГОВОТО ИМЕ. За откриването на изложбата в старата столица се събраха десетки почитатели на творчеството му. Тя на практика беше уникална, защото се оказа първата в света с виртуална, постоянна и временна експозиция, включваща 250 произведения на Борис Денев.

Експозицията беше открита от директора на Художествената галерия Мартин Митев и зам.-кметът Нейко Генчев, а изложбата беше част от програмата по случай 140 години от рождението на твореца.

„Борис Денев е христоматиен пример как невероятната и неповторима атмосфера на Велико Търново може да формира един човек. Борис Денев, както знаете, е бил почти готов музикант. Но под влиянието на тази атмосфера се превръща в неповторим художник“, сподели зам.-кметът Нейко Генчев. Той изрази впечатленията си от статия за Борис Денев, чийто автор е журналистът и художник Антон Стайков, известен и с книгата „Кратка история на български комикс“. Творецът също присъства на откриването в Художествената галерия и не спести впечатленията си за големия великотърновски художник.

ТОЙ ПРИПОМНИ, ЧЕ БОРИС ДЕНЕВ ДОРИ ЗАНАСЯ СВОИ ПРОЕКТИ ЗА САМОЛЕТ В ГЕРМАНИЯ, А ЕДИНСТВЕНИТЕ ЗАБЕЛЕЖКИ КЪМ НЕГО БИЛИ, ЧЕ НЕ ВЛАДЕЕ ДОБРЕ ЕЗИКА.

„В предвоенният период обаче немците решават да заложат на цепелините, което се оказва доста неуспешно решение. А доста по-късно, на летището в Божурище, Денев изработва свои криле и точно като Леонардо литва с тях. Има снимки във вестниците. Друга негова мечта е да бъде учител. И става такъв в село Иванча, там въвежда метод, който много прилича на този с рибния буквар“, разказа Антон Стайков.

Временната експозиция включва 98 произведения, а в постоянната са 50 творби на Борис Денев. Тъй като мястото е ограничено за останалите 109 картини на твореца беше създадено виртуално пространство, което отговаря на 400 кв. метра реална площ. Негов автор е фотографът Генчо Петков. Той е дигитализирал и останалите картини в изложбата, които могат да бъдат разгледани в специален виртуален тур.

„Включва 250 творби на автора, 72 живопис и останалите графика. Разпределени са в 3 експозиции, заснети със 127 пълни 360° панорами, с горещи зони по картините и лупа за допълнителните данни. Всички творби може да се увеличават до 100% с рулера на мишката.  Има скриващи се менюта с имената на картините, карта на панорамните точки и много опции. Виртуалната експозиция е в две зали с площ 400 кв. метра и 105 линейни метра експозиционна дължина“, обяснява Генчо Петков.

 

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *