Здраве

МОБАЛ завърши 2022 г. със загуба от 944 000 лв.

Ще се търси възможност за превръщане на лечебницата в университетска

 

МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ Е ПРИКЛЮЧИЛА 2022 Г. СЪС СЧЕТОВОДНА ЗАГУБА ОТ 944 000 ЛВ. Данните оповести изпълнителният директор д-р Красимир Попов. Лечебницата няма просрочия и задължения към контрагенти и редовно изплаща заплатите на служителите. Негативният финансов резултат се дължи на спрените COVID субсидии от страна на държавата и поскъпването на храни, лекарства, горива, електроенергия и т.н.

„За периода, в който аз поех управлението на болницата, реализираните приходи от дейността бяха концентрирани в увеличение на работната заплата. Това беше водещо в стратегията ми – да съхраним персонала. Първите възнаграждения, които раздадох, бяха почти 100 процента по-ниски от взетите през предходния месец. Затова и имаше протести в болницата. С вътрешни преразпределения, повишен прием на пациенти, ръст на клинични пътеки и икономии постигнахме с 20 до 40 процента увеличение на заплатите, но въпреки това възнагражденията не са в размера, договорен по КТД“, посочи д-р Попов.

Той уточни, че в момента няма новоназначен лекар, който да работи за заплата под 1200 лв. Към тази сума се добавят социални добавки, нощен труд и допълнително материално стимулиране за практикуващите в отделения с по-сериозна натовареност и специфичност. За медицинска сестра минималното заплащане на труда е 1000 лв. на месец.

Д-р Попов подчерта, че по презумпция на клиниката е вменено да изпълнява редица социални функции, които натоварват бюджета й.

„Ние поддържаме финансово единственото в областта Спешно приемно отделение, Кръвния център, ТЕЛК, Отделението по физикална терапия. Тези структури са в неравностойно положение и трябва да се помисли за нов механизъм за субсидиране“, коментира той.

Изпълнителният директор изтъкна, че е налице 30-процентов дефицит на здравни специалисти. Най-голяма е нуждата от хирурзи, нефролози и педиатри. Единствените звена, които са напълно окомплектовани с нужните кадри, са Отделението по акушерство и гинекология и Неонатология.

„Моята голяма амбиция е болницата да се превърне в университетска. Нямаме време, за да създадем кадри, тъй като, за да стане един лекар професионалист, са необходими 15 години. Затова стартирахме проект за сътрудничество. Започнахме с хирургия и смятам, че доц. д-р Радосвет Горнев се вписва добре в екипа. Той ще обучава младите лекари и ни е обещал да доведе двама негови специализанти, които да останат да работят във Велико Търново“, сподели д-р Попов.

Разкри, че следващата стъпка е сближаване с Медицинския университет във Варна. Ще се повишава медицинската грижа в направленията кардиология, кардиохирургия, неврологията и неврохирургия. Пациенти от МОБАЛ ще бъдат изпращани в Университетската болница в морската ни столица, когато състоянието им е извън нивото на компетентност на търновските медици, а водещи специалисти от Варна ще да идват тук, за да консултират.

Д-р Попов изтъкна, че проблемите в новия корпус са напът да бъдат туширани. Вече е провел среща със строителя, който е уверил, че повредите ще бъдат отстранени до края на март.

По отношение на бъдещото Спешно отделение, коментира, че при последния си разговор със здравния министър е получил уверение строителните дейности да бъдат финализирани до средата на юни 2023 г.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *