Путин събра най-богатите руснаци и ги призова да инвестират в Русия, за да се противодейства на западните санкции

Руският президент Владимир Путин призова днес руските милиардери и бизнес елита на страната да инвестират в нови технологии, производствени съоръжения и предприятия, за да помогнат на Русия да преодолее това, което според него представлява опити на Запада да унищожи икономиката ѝ, предаде Ройтерс. Той също така посочи, че Русия на този етап устоява на тези опити, а западните фирми, които са решили да останат в Русия, вместо да избягат, са взели умно решение.

Путин се срещна лично с водещи милиардери на Русия за първи път от 24 февруари миналата година – деня, в който започна това, което той нарече „специална военна операция“ в Украйна.

Тогава Путин им каза, че не му е останал друг избор, освен да изпрати руски сили и на практика ги принуди да демонстрират публично съгласие.

Много от т.нар. олигарси, впоследствие бяха поставени под санкции от Запада.

Днес на срещата с Путин бяха милиардерите Олег Дерипаска, Владимир Потанин, Алексей Мордашов, Герман Хан, Виктор Векселберг, Виктор Рашников, Андрей Мелниченко и Дмитрий Мазепин, чиито интереси варират от добив и преработка на метали и банкиране до торове, пише още Ройтерс позовавайки се на кадри от събитието.

Путин изтъкна пред едни от най-богатите руснаци, че Москва е изправена пред „санкционна война“, но бързо пренасочва икономиката си към страни, които не са наложили санкции на Русия.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *