Водещи новиниОбщество

20 са селата призраци в община Велико Търново, а 24 имат по-малко от 10 жители

20 СА СЕЛАТА ПРИЗРАЦИ В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КЪДЕТО НЕ Е РЕГИСТРИРАН НИТО ЕДИН ЖИТЕЛ. Справката за напълно обезлюдените населени места е изнесена в годишния доклад за наблюдение на изпълнението на План за интегрирано развитие на община Велико Търново, като данните за населението са отчетени до 2021 г.

Село Пирамидата в община Велико Търново отдавна е обезлюдено.

Според справката в селата Бижовци, Бочковци, Бранковци, Виларе, Димовци, Дойновци, Долен Еневец, Йовчевци, Лагерите, Марговци, Осенарите, Пирамидата, Пожерник, Русковци, Семковци, Сърненци, Тодоровци, Ушевци, Цепераните и Цонковци отдавна няма живи хора. Там съществува единствено сграден фонд, който се руши и разграбва. Голяма част от наследниците се завръщат рядко, за да поддържат имотите си.

В ДРУГИ 24 СЕЛА В ОБЩИНАТА ИМА САМО ПО НЯКОЛКО ЖИТЕЛИ. Повечето от обезлюдените населени места се намират в планинския район, а до някои изобщо няма асфалтов път. В същото време към 2021 г. населението на община Велико Търново представлява 37,58% от общото население на областта, като се отчита спад. Според доклада това се дължи на пандемията, която открива и друга динамика на движението на населението. Увеличават се жителите на населените места извън общинския център. В трите града – административният център Велико Търново, град Дебелец и град Килифарево, е концентрирано над 84,32% от населението към 2021 г. През периода се отчита намаляване на градското население с 4,12% спрямо 2019 г., докато в селата се наблюдава положителна тенденция – населението се е увеличило с 11,34% или с 1355души.

В СЕЛАТА НА ОБЩИНАТА ПРЕЗ 2021 Г. ЖИВЕЕ 15,68% ОТ ОБЩОТО НАСЕЛЕНИЕ, ИЛИ 13299 ДУШИ. От администрацията се хвалят в доклада, че това се дължи на местната политика към малките населени места и отпусканите по 500 000 лв. на година за Общинската програма „Инициативи на местните общности“. Разпределени по всички села обаче, сумите стават незначителни, за което се оплакват много от кметовете. Така или иначе статистиката е положителна за селата и градовете около Велико Търново, но отдалечените продължават да се обезлюдяват.

А според доклада в общинския център живее най-голям дял от населението – 78%, или 65793 души, което се различава от официалните данни на последното национално преброяване.

Михаил МИХАЛЕВ

Сн. доц. Миглена Петкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *