Култура

Хор „Нуша“ и Виктор Костов са големите победители в десетото юбилейно издание на „Звукът на времето“

Рекордните над 800 участници се включиха в надпреварата

 

Хор „Нуша“ и Виктор Костов спечелиха големите награди в десетото юбилейно издание на международния конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето“ във Велико Търново. Той се проведе присъствено в пет зали във Велико Търново и онлайн.

На церемонията по откриването концерт изнесе „Байнов пиано ансамбъл“, а в програмата се включиха с изпълнения и мажоретният състав при ДГ „Соня”, балетна школа „Класика”, танцов клуб „Зоки”, клубът по художествена гимнастика „Етър Елит”, както и вокални изпълнители от Музикална школа „Елита”, които са и организатори на конкурса.

Проявата се осъществява с подкрепата на Община Велико Търново по проект от програма „Култура“.

Тазгодишното издание постави и рекорд по брой участници. В различните категории се състезаваха над 800 души.

От тях 200 изпратиха свои видеа за участие онлайн. В присъствения конкурс 450 деца и младежи бяха вокалните изпълнители, а 150 инструменталистите, сред които най-много пианистите – 65 деца и младежи. Освен певци и инструменталисти от над 30 града у нас в конкурса участваха и изпълнители и от чужбина – Корея, Турция, Румъния, Германия, Молдова.

С гранпри в раздел „Вокални изпълнители“ бе отличен хор „Нуша“. Той е основан през 2013 година към НЧ „Възраждане” в столицата. Хорът е издал два албума – „Крива коза“ и „Да знаеш, майчо“. Любопитно е, че е кръстен на Нуша Ишизака – българка, омъжена за японец, която години наред полага огромни усилия за популяризирането на българския фолклор в Япония и по света.

Гранпри в раздел инструменталисти заслужи 22-годишният Виктор Костов от София с ръководител Явор Русев от НМУ „Проф. Панчо Владигеров“ – София. Той победи, изпълнявайки на класическо пиано произведения на Бах, Лист и Вл. Джамбазов. Носителите на гранпри в двете категории бяха отличени с красиви ръчно изработени статуетки, брандирани със запазения знак на форума „Звукът на времето“, изваяни от Евгений Цветанов.

Общо 100 първи награди и 500 медала връчиха организаторите в двата раздела на конкурса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *