Горещи новиниОбразование

Във ВТУ избират ново ръководство, във видеообръщение проф. Бонджолов отрече слуховете, че ще става зам.-ректор и кандидат за кмет

Предлагали му министерски пост, но отказал

Общото събрание на Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ избира нов ректор на учебното заведение. Заседанието е насрочено за 9.30 часа на 29 май. Предстои гласуване, в което ще стане ясно кой ще управлява висшето учебно заведение през следващите 4 години. Кандидати са проф. Димитър Димитров, проф. Димитър Симеонов, проф. Милко Палангурски и доц. Марияна Няголова.

Както обикновено, и този път ректорските избори не минаха без скандали. Досегашният ректор проф. Христо Бонджолов беше обвинен, че ще бъде назначен за заместник на бъдещия нов ръководител на учебното заведение и че се опитва да влияе на избора. В специално видеообръщение обаче проф. Бонджолов категорично опроверга слуховете за това. Той сподели, че трима от зам.-ректорите са се кандидатирали за поста му, като ги е помолил да водят позитивна кампания.

„Защото в Университета нещата вървят добре.

Само че някои от тях не знаят или не познават какво означава позитивна кампания. И се опитаха да ударят отново мен. Аз не съм кандидат за ректор. Нещо повече, аз не съм кандидат за никакъв пост. Носят се различни слухове, едни за заместник-ректор, други за кмет, трети за министър. Само да кажа, че последното не е слух, вярно е, но е за преди, беше предложение, но не съм го приел. Стигат ми двата мандата, нека не спекулират с това, защото атаките станаха грозни. И всичко това хвърля кал не само върху университета, но и върху всички, които се опитват да го замерят с кал“, каза  проф. Бонджолов.

Той благодари на колегите си за постигнатите резултати в двата мандата

и още веднъж подчерта, че финансовото състояние на университета е стабилно. По думите му учебното заведение няма никакви задължения и всичко към този момент е разплатено.

„Тези два мандата бяха сигурно най-трудни. Не само в моя живот, а и в живота на Университета. В същото време могат да се съберат само в едно изречение. От над 6,5 млн. лв. задължения, през 300% увеличение на заплатите, до 6 млн. и повече. Ясно ще стане колко, когато предаваме ректорските инсигнии. Аз ще държа да има протокол, в който се предават нещата на новия ректор и там да бъде записано колко точно“, обясни проф. Бонджолов.

Той сподели, че му е мъчно, защото усилията му през годините могат „да отидат нахалост, ако се заложи на циркаджлък и на всякакви глупости“.

„Благодарността е морална категория, за неблагодарността е ясно.

Бяха тежки години, справихме се и с пандемията. Справяме се и без бюджет в държавата. Ще дойдат и други трудни години, не е възможно постоянно да сме добре. Но за да ги преодоляваме, трябва да работим заедно в интерес на университета. А където и да съм, каквато и работа да имам, ще работя за университета. Няма да позволя да се краде, ще се опитам да пазя чисто името на университета“, каза проф. Бонджолов.

Екип „Борба“

Сн. ВТУ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *