Горещи новиниПолитика

Конституционният съд поряза желанието на 23 000 жители на Великотърновска област за референдум за българския лев

Станислав Стоянов, депутат от ПП „Възраждане“: Подготвяме петиция до Европейския парламент и няма да подкрепим новия състав на кабинет, най-добрият вариант за България са предсрочни избори

Протестите в страната срещу решението на Конституционния съд /КС/ за отхвърляне на референдума за запазване на българския лев ще продължат и занапред. Освен това ще инициираме изготвянето на петиция, която ще представим в Европейския парламент. Ще запознаем европейските власти как се нарушават законите в България и за това, че управляващата сглобка отхвърля правото на народа да се изказва по важни национални въпроси. Това заяви в неделя във Велико Търново народния представител от ПП „Възраждане“ Станислав Стоянов. На брифинга присъстваха и общинските съветници от „Възраждане“ във Велико Търново Ангел Янчев и Александра Трифонова.

От политическата формация са категорични, че с решението на КС е погазено желанието на над 23 000 жители на Великотърновска област да се проведе обществено допитване. Подписката в региона бе събрана за три месеца. От общо 604 000 подписа в страната, са признати 471 000.

„В Конституцията е казано, че цялата власт произтича от народа. При събрани 400 000 подписа, се свиква референдум. Вместо това Народното събрание отхвърли безпардонно искането за обществено допитване. Сезирахме КС, но след 8 месеца бе постановено решение, което също е срещу провеждането на референдум. Все още чакаме мотивите за това съдебно становище. Няма да допуснем обаче проблемът да бъде заметен под килима“, коментира Станислав Стоянов.

Заради това през последните дни се проведоха протести на ПП „Възраждане“ по граничните пунктове и пристанищата в страната.

„Няма да подкрепим новия състав на кабинета при ротацията. Най-добрият вариант за страната са предсрочни парламентарни избори. Политическата ситуация в България е много динамична и такъв развой на събитията не е изключен“, посочи Станислав Стоянов.

Народният представител обяви, че политическата формация се подготвя за силна кампания на предстоящите избори за Европейски парламент.

„Вярваме, че едно силно представяне на евроизборите, ще размести политическите пластове у нас и ще се стигне до извънредни избори“, подчерта Стоянов.

Той допълни, че във „Възраждане“ активно работят по изготвянето на листата за евродепутати, която ще обявят през март или април. ПП „Възраждане“ се причислява към групата „Идентичност и демокрация“, която е една от двете консервативни групи в Европейския парламент.

„До 9 юни, когато ще са изборите за европарламент, ще проведем редица инициативи. Поканили сме чуждестранни партньори, а първата делегация ще пристигне на националния празник -3 март“, сподели Станислав Стоянов.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *