Новини

Санаториумът в Овча могила започна работа целогодишно, минералната вода е уникална

Болницата в Овча могила премина на целогодишен режим на работа, съобщи нейният директор д-р Виргиния Цолова. Това стана възможно, след като са изградени нова балнеология, физиотерапия и столова със 120 места. Основният лечебен фактор в болницата в Овча могила е водата. Над 80% от минералните води в страната са слабо минерализирани, т.е. съдържат до 1 грам на литър минерално вещество. В Овча могила тя съдържа 4 грама на литър минерално вещество, попада в групата на умерено минералните и е „силна вода”, подходяща за лечението на много заболявания. По своя характер тя е хипертермална, извира с температура 45 градуса. „Мисля, че нашата вода, макар и близка по физико-химичен с тази в Павел баня, е различна по своята минерализация и в това е нейната сила. Смея да заявя, че сме единствената база в България, която лекува с такава вода и минерализация”, уточнява д-р Цолова.

„Ние работим от 1975 г., но доста години работихме сезонно и това не ни позволяваше да приемаме пациенти целогодишно, което бе основната причина да търсят други бази. Много от пациентите са от селата, от малките градове и тяхното идване е свързано със земеделската работа, със сеитба и прибиране на реколтата, а ние спирахме точно когато тези хора можеха да дойдат. Ние работехме от началото на април до началото на октомври, т.е., когато тези хора можеха да дойдат, ние затваряхме. Сега се надявам, че ще дадем възможност на всички желаещи да дойдат да се лекуват при нас и да се възползват от тази много лековита минерална вода”, коментира д-р Цолова.

Много са заболяванията, които се повлияват успешно от минералната вода на Овча могила. „Първата и най-съществена група е на заболяванията на опорно-двигателния апарат, тук бих посочила най-често срещаното заболяване артрозата, или шипове, както е известно сред хората, ревматоидния и другите видове артрити”, пояснява специалистът. Друга съществена група са заболяванията на периферната нервна система от възпалително, ендокринно и инфекциозно естество – невралгии, неврити, радикулити, полиневрити, полиневропатии и др. Много успешно се повлияват някои ендокринно-обменни заболявания като диабет, подагра и техните усложнения.

В Овча могила комплексното лечение на пациентите се провежда под контрола и грижите на специалисти – лекари, физиотерапевти, медицински сестри, рехабилитатори, водолечители и общ персонал. Основно е балнеолечението в новата балнеология под формата на минерални вани, лечебни и минерални басейни, джакузи, което е гордостта на санаториума, тангентори. В най-близко време се очаква да бъдат доставени и специални вани – перлена и хидромасажна, очаква се и изграждане на сауна. Болницата има сключен договор с НЗОК по две клинични пътеки – за лечение на опорно-двигателния апарат и за рехабилитация и лечение на заболявания на периферна нервна система. Хората, които желаят да се възползват от лечение по тях, трябва първо да се свържат с регистратурата на санаториума на телефон 24 41 за резервация и информация какви документи са необходими.

Александър ШАБОВ

13 thoughts on “Санаториумът в Овча могила започна работа целогодишно, минералната вода е уникална

 • Водата е чудесна Базата е обновена Чакаме да се обнови отношението на целия персонал към пациентите

  Отговор
 • Западнал край с много цигани простотия.С мъка е направен и не дооправен санаториума.За лекуващите е истинско изпитание да издържим,но надеждата умира последна.

  Отговор
  • Какво значи “ западнал край”- зависи с какво сравнявате!!!

   Отговор
 • за оперирани от тумор на дебело черво с 2 поредни химиотерапии приключили май 2017 подходящо ли е
  за инсулт от тромб подходящо ли е /това са две различни лица

  Отговор
 • Какъв е редът за резервация по клинична пътека.

  Отговор
  • Как става записването по клинична пътека ?

   Отговор
 • Село с много добри енергии и добронамерени хора. Санаториумът е обновен и с добър персонал.

  Отговор
 • Посетих санаториума в село Овча могила. Първото впечатление беше за повърхностния преглед при премане. Това беше само кратък разговор, а не преглед. После с изненада прочетох, че имам артериално налягане 120/80. А аз съм хипертоничка! Моята приятелка също беше с написано 120/80, макар че тя е с постоянно ниско кръвно налягане. Същите стандартни, писания с индиго, се даваните след престоя епикризи. Свободни съчинения ,нямащи нищо общо с действителността! За всички пише че са с подобрения без да има обективни изследвания, даже разговори с пациентите. Относно столовото хранене – няма никакви диети! Има само разлика в количеството на храната на пациентите по НОИ, на свободния прием и по клинични пътеки. Най богато беше менюто на тези по НОИ. Пример : за обяд на тези по НОЙ се полагаше пържола +шишче, на тези, дето сме свободен прием – само шишче, а на тези, дето са по пътека – чиния с постен грах!!! Все едно столова за бели и за черни! Санитарно-битовите условия в реновираната част бяха горе долу приемливи, като изключим непоносимата и отвратителна миризма от свинарника, дето е на 20 метра от терасите на стайте!!!. И някой трудни за обяснения факти-как може да се застеле пода в баните с фаянсови плочки вместо с теракота?!? Подхлъзване, падане и фрактури са лесни за получаване! Дали заради това трябваше да се попълва и здравно застраховане??

  Отговор
 • Само да уточня, че навсякъде е така с храната и битовите условия. Просто бюджета който се отпуска е различен. И предполагам, навсякъде има възможност да си доплатите за по-добри условия. Реално ако се наложи да влезете в болница по клинична пътека, каква храна получавате? Аз последния път не получих никаква, но съм доволен, че ме излекуваха. По-скоро трябва да се търсят разликите в различните санаториуми при един и същ вид прием (примерно клинична пътека). Защото има и такива.

  Отговор
  • Мисля да ги посетя, близките 2 седмици. Надявам се да останем разочаровани. Важното е здрави да се приберем от там.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *