Хлебозаводът във Велико Търново фалира, общината така и не си получи 430 хил. долара

Работниците са освободени, предприятието спря, „Мио“ – Павликени, му пое пазарите

 

ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ ХЛЕБОЗАВОД СПРЯ РАБОТА, А ВСИЧКИ РАБОТНИЦИ СА ОСВОБОДЕНИ, НЯКОИ ОТ КОИТО С КРУПНИ СУМИ НЕПОЛУЧЕНИ ЗАПЛАТИ. Дружеството още не е обявило фактически фалит, но не може да си обслужва дълговете и вече не работи, установи наша проверка. Община Велико Търново все още има да взима 430 хил. лв. от приватизационната му сделка, но никога няма да си ги прибере, а фирмата е като подарък за придобилите я. Досега нямаше кмет, който да защити общинския интерес, а хора, пряко свързани с порочната сделка, бяха назначени на работа в общината и стоят там и досега, независимо че са в пенсионна възраст.

В края на миналата седмица са махнати и последните работници, разкриха запознати последни обстоятелства около фирмата. Малко преди това собствениците са успели да продадат договори за доставка на хляб и пазарната си ниша на конкурентите от павликенската компания „МИО“. Практически хлебозаводът вече е собственост на банка, след като е послужил за залог на крупен дълг от близо милион лева. Една камара контрагенти също са на опашката на кредиторите и вече са се обърнали към бирници, разбра „Борба“. През последните няколко месеца фирмата е разследвана и от Инспекцията по труда след множество оплаквания от работници за нечовешки условия на труд и неполучени заплати, а дейността й бе съпътствана от огромно текучество на кадри. Независимо от това обаче в популярен сайт за работа бяха публикувани примамливи обяви за възнаграждения от 1000 – 1500 лв. и винаги се намираха наивници да се цанят, докато се стигне до сегашната ситуация. Местният хлебозавод пък си остава най-лошата приватизационна сделка на общината и печален пример за безстопанственост и кражба.

 

НАЙ-ЛОШАТА СДЕЛКА НА ОБЩИНАТА, СЛЕД КОЯТО КМЕТСТВОТО ИЗГУБИ 430 ХИЛ. ДОЛАРА

 

Сделката за хлебозавода би била доста интересна тема за всеки прокурор или икономически полицай, стига да има воля от страна на длъжностните лица да се разровят в нея.

Продажбата на хлебозавода е смятана за един от най-големите гафове на Общинската агенция за приватизация. Мнозина се кълнат, че той е извършен съвсем умишлено. Няма следприватизационен контрол, купувачът е нарушил задълженията си и даже не е санкциониран.

През 2001 г. Община Велико Търново сключва приватизационна сделка за общинската тогава фирма „Хлебопроизводство и сладкарство“, като малко над 500 хил. долара са платени тогава за 56 на сто от хлебозавода, а останалите 430 хил. разсрочено. Новият съсобственик е габровската фирма „Атил комерс“. Без съгласието на общината следва апортиране на всички активи на фирмата, включително и терени в града, които станаха жилищни комплекси. Така „Хлебопроизводство и сладкарство“, което бе с общински миноритален дял, се преля в изцяло частната „Хлебозавод Велико Търново”. За да се заметат следите, новата изцяло частна фирма пък бе прехвърлена на офшорката „Милгет инвестмънтс“, а по последна информация нейни съсобственици са габровската „Холидей фан“ и ЕТ „Джордан Йордан Иванов“, показа наша проверка.

Според Търговския регистър Община В. Търново все още притежава 44 на сто от „Хлебопроизводство и сладкарство”, а останалото е собственост на „Атил комерс”. Практически обаче дружеството с общинско участие няма активи, а вместо него оперираше трета фирма – „Хлебозавод Велико Търново”. На нея се фактурират продажбите, а в общото дружество с общината не постъпва нищо. Няма и едва ли някога ще има и плащане на 430 хил. долара за остатъка от фирмата, а всички великотърновци губят за сметка на няколко пряко свързани със сделката лица.

Стилян НАЙДЕНОВ

loading...

18 коментара за “Хлебозаводът във Велико Търново фалира, общината така и не си получи 430 хил. долара

 • 10.07.2017 в 10:18
  Permalink

  Е история ли е това да го опишеш. Къде пропуснахте и отаналите намесени ? Защо не споневате и братята Маргини, на които бат Наско се отчита всеки месец. Къде пропуснахте да кажете , за перачницата на парички от нечсити седлки като алкохол без бандерол и наркотици, крадено дизелово гориво и прочие и прочие ….. Защо не пишете, че никое правилтелтсво няма никакъв интерес да се разкрият далаверите, понеже всичко това се покровителствува от най високо държавно място най вече с участието на бивши комммунисти като Татяна Дончеча. Това е типичен пример за оплитане на мафията с държатава от най класическите като главната цел изпиране на нечисти пари. Общината била губещ, че тези 430 хил. долара са капчица в морето от всикчи пари, които се изпраха там. Честно казано и вие слугуващите журналисти сте намесени , защо си преписвате статии от преди години с малки промени. Защо не направите едно журналистическо разследване? Донякъде ви разбирам защото вие страх за вас и семействата си. Докато народа ни е такъв заспал така ще е няма друг начин. Мафията ще ни командва, тормози и екслоатира дирижирана от държавната власт под вещото менторстово на бойковци , станишевци, доагновци и тем подобни на врагове на народа.

  Отговор
 • 10.07.2017 в 10:36
  Permalink

  Абе да не е Румен Рашев бил кмет по това време?? Че, то така половината Търново е изстъргувал тоя паразит с три мандата? Последната му забележителна “сделка” която ще превърне 54 дек. гора на картала в бетон заради обезщетение – наем на мазе в общината с/у земя на търновците.

  Отговор
 • 10.07.2017 в 13:53
  Permalink

  Ами нали вие ги избирате тия демократи, защо плачете сега?!

  Отговор
  • 10.07.2017 в 15:29
   Permalink

   Ами вие комунистите махнахте бай Тошо,дето било много хубаво по негово време.Сложихте пазвантина му да ни управлява и сега рИвете!

   Отговор
   • 10.07.2017 в 16:20
    Permalink

    Личи си колко си вдлъбнат, нерде Стамбул, нерде Толбухин. Кажи ми като кълнете толкова Рашев и Панов защо ги избрахте?!

 • 10.07.2017 в 13:59
  Permalink

  Абе Широков нямаше ли участи е и той в този хлебозавод?

  Отговор
 • 10.07.2017 в 14:55
  Permalink

  Хляба от този завод беше най-добрият според мен. Сега вече откъде ще намирам типов, грахам и добруджа с такова качество и на такива цени?

  Отговор
  • 10.07.2017 в 15:53
   Permalink

   Горнооряховския хлебозавод Славянка прави мноооооого по-хубав и качествен хляб!

   Отговор
   • 10.07.2017 в 16:21
    Permalink

    Него още ли го държи Любо Балканджиев?

 • 10.07.2017 в 16:31
  Permalink

  Смятай какъв хляб боклук са правили тия мошеници.
  Не веднъж пращах РЗИ там,ама техни хора – почерпят ги и си отиват.

  Отговор
 • 10.07.2017 в 16:50
  Permalink

  В тая държава има ли прокуратура, следствие и съд? Нещо предприемано ли е по тая явна и поредна далавера във Велико Търново ?

  Отговор
 • 10.07.2017 в 17:22
  Permalink

  Такава история само в БГ може да видиш…Широкови с Мерцедеси за по 200-300 хиляди ,а работниците им без заплати,че дамата беше и работодател на годината…за какво за порутения мебелен магазин в който като влезеш трябва фенер да си носиш щото и осветление няма като хората?Вие представяте ли си какво лицемерие,каква уродлива бизнес мисъл и каква наглост са днешните бизнесмени,повечето…слава богу не всички!

  Отговор
 • 10.07.2017 в 20:12
  Permalink

  Защо на хляба на Стражица не пише какъв е? Бял, чер Добруджа

  Отговор
  • 15.07.2017 в 8:57
   Permalink

   Чети съдържанието на етикета: Тип 450, 500, 520, 600, 650, 700, 800 – Бяло пшенично брашно,Тип 1000 – Ръжено брашно, Тип 1150 – Типово пшенично брашно, Тип 1750 – Пълнозърнесто ръжено брашно, Тип 1850 – Пълнозърнесто пшенично брашно, Тип 2000 – Брашно от лимец.

   Отговор
 • 10.07.2017 в 22:46
  Permalink

  А защо никой не коментира за инвестициите които са направени през тези години във предприятието, за програмите и проектите които реализира, за марките които успешно наложи, за това че е единственото такова във страната със мощности да произвежда 7000 хляба на час, за кадрите които работиха и се реализираха през годините.
  Това е единственото предприятие което правеше специални хлябове по класическа заводска технология и стандарт.

  Отговор
  • 11.07.2017 в 22:44
   Permalink

   …кажи за марките…кажи за марките…, че не се сещам за нито една?

   Отговор
 • 11.07.2017 в 8:53
  Permalink

  Накрая на пътя всеки си плаща цената! Мислят, че като не ги е видял законът и са прецакали всички, значи са успели. Едва ли! Накрая винаги идва “сервитьора” и си плащаш това което си поръчал!

  Отговор
 • 11.07.2017 в 10:39
  Permalink

  Преди месец нарязаха за скрап ножарската фабрика,сега фалит на хлебозавода.Добре се развива нашия град.Блокове много ,заводи малко.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *