96 четения

Трима млади скулптори вече ваят лъва, докато търновци продължават да спорят искат ли го или не

ТРИМА МЛАДИ СКУЛПТОРИ РАБОТЯТ ВЪРХУ ФИГУРАТА НА ЛЪВА, КОЯТО ЕВЕНТУАЛНО ЩЕ ДОПЪЛНИ ПАМЕТНИКА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ В ЦЕНТЪРА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Докато спорът да има ли лъв в подножието на Дякона, или да няма, все още е в разгара си, двамата магистри Николай Чемберски, Радослав Ганев и докторантът Мартин Митев ваят от глина фигурата, чийто автор е преподавателят в катедрата по скулптура на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Константин Денев. Той работи върху лъва заедно с арх. Лъчезар Лалев, с когото си сътрудничи вече 30 г. Заедно са направили барелефа на Славейков пред библиотеката във Велико Търново и мемориалната плоча на загиналите във войните на Военния клуб.

„Аз живея с тази идея повече от 20 г. За мен скулптурата на Любомир Далчев, сложена по този начин като паркова скулптура, не изпълнява функциите си на паметник, не е достатъчно монументална и не изчерпва образа на Левски. В този си вид паметникът разказва само фрагмент от историята – когато той от Търново тръгва към София за бесилото. Обаче идеята за свободна България, за съвременна България някак отсъства, затова вярвам, че лъвът ще я пресъздаде. Още повече че лъвът е основен символ на страната ни през Възраждането“, обяснява проф. Денев. И допълва, че работи с убеждението, че, ако той и екипът му се справят добре със задачата и ако се стигне до категорично решение лъвът да бъде поставен, още на втория ден хората ще приемат фигурата и няма да имат възражения. „Но ако все пак не го искат, не го харесат и не могат да се примирят с неговото присъствие пред Левски, аз съм готов да се откажа и да жертвам 20-годишната си работа“, категоричен е професорът.

ОТ СИВ ГРАНИТ ЩЕ БЪДЕ ИЗРАБОТЕНА ОГРОМНАТА ФИГУРА НА ЛЪВА. Цветът му кореспондира с терена, който преди години беше преустроен и направен също от сив гранит. Имало е идеи лъвът да е от същия бял варовик като фигурата на Дякона, но проф. Денев признава, че предпочита Левски да си остане светъл, бял и горе, а долу теренът и лъвът да са по-тъмни.

Идеята е лъвът да стои на подстъпа. Ще гледа на изток – точно в обратната посока, в която гледа Левски. „Ако Апостолът се е взрял на запад, към бесилото и смъртта си, нека лъвът, който е символ на свободна България, да гледа към изгрева и към началото. Фигурата на лъва е достатъчно огромна, за да препъва очите на хората, но погледът на лъва ще бъде над човешките очи. Обаче няма да закрива постамента на паметника, на който са изписани думите „Ако печеля – печели цял народ, ако загубя – губя само себе си“, казва още проф. Денев.

На този етап тримата млади скулптори моделират лъва от глина. Следващият етап е да го отлеят от гипс и чак тогава да го прехвърлят върху гранит. Преди това ще има комисия, която ще огледа лъвската фигура, и ако специалистите имат възражения, забележки, предложения, проф. Денев е готов да ги изслуша и да се съобрази с тях.

МЕЖДУВРЕМЕННО ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОДГОТВЯ КРЪГЛА МАСА И ДИСКУСИЯ за това дали фигурата в този й вид и в тези размери е подходяща. В срещата ще участват архитекти, историци, скулптори и всякакви специалисти, които по някакъв начин могат да бъдат свързани с идеята.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

8 коментара за “Трима млади скулптори вече ваят лъва, докато търновци продължават да спорят искат ли го или не

 • 07.09.2017 в 14:03
  Permalink

  Фигурата на лъва явно ще бъде завършена в цялостен вид. Тогава при предстоящата кръгла маса и дискусия да се реши да се направи пак местен референдум къде да се постави – без първоначалният вариант. Да се предложат като варианти напр: входовете и изходите на града, Центъра, главният вход на стадион Ивайло, арката на 5-ти корпус, място в новият градски център на Старото военно у-ще и т.н. За мен мястото пред Славяни трябва да отпадне.

  Отговор
 • 07.09.2017 в 14:17
  Permalink

  Паметникът на Левски в момента е уникален по своята сила, смиреност, истинност и човещина.
  Един Левски, оставен в самотата си.
  Точно това въздействие прави паметника голям, а внушението силно.
  Това е паметник на осъзнаването и равносметката.
  А професор Ганьо иска да е голямо, да е монументално, да е велико и героично, да се натрапва и в крайна сметка да компенсира собствената Ганьовска нищожност.

  Отговор
  • 07.09.2017 в 16:17
   Permalink

   Най-точният коментар-паметник на осъзнаването и равносметката.Винаги съм го виждала така тоя най-красив паметник на Левски-уникален в самотата си и шепнещ-народе???????

   Отговор
 • 07.09.2017 в 16:15
  Permalink

  „За мен скулптурата на Любомир Далчев, сложена по този начин като паркова скулптура, не изпълнява функциите си на паметник, не е достатъчно монументална и не изчерпва образа на Левски.“ Това е цитат от думите на нахалният проф. Делчев. Абе таранкоолу, кой си ти че да се сравняваш с Левски и да си налажаш мнението над народа и историята. Как толкова десетилетия за цяла България нямаше проблем. А ако не е паметник, (както се изказваш) то какво е? Нали си Професор, хайде обясни на нас непрофесорите каква е разликата между паметник и монумент, та „не едостатъчно монументална“? А образа на Левски е неизчерпаем. И твоят глинен лъв няма да го изчерпи. Защото след теб ще дойде следващият „специалист“ и ще иска да сложи и бесило. Спрете се. Стига наглост. Образът на Левски е свят в свота цялост, смирение и удохотворение. И в тоя си вид ПАМЕТНИКЪТ на Левски изразява ония прости думи „Ако печеля, печели цял народ, ако загубя, губя само мене си!“ Този паметник е на Левски, загубил само себе си, за да спечели целият народ! И на това самотно свято място трябва да остане само той. А не и глиненият професорски лъв.

  Отговор
  • 07.09.2017 в 22:25
   Permalink

   Tozi luv prilicha na tezi pred suda i e nai dobre do go slojat na vhoda na veliko tarnovo da pazi betonenata djungla i maimunite v neia

   Отговор
 • 07.09.2017 в 23:05
  Permalink

  Много охранен е тоя лъв, на фона на беднотията, по онова време

  Отговор
 • 10.09.2017 в 20:14
  Permalink

  Не лъв… хипопотам повече ще ни прилича… дето само си е подал главата от блатото и пуска голе-е-е-еми мехури отзад!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!