Руснаци, посетили най-екзотичните кътчета на света, избраха Пушево за свой втори дом

Семейство Петухови собственоръчно ремонтира къщата си, в която прекарва 6 месеца от годината

 

ВАЛЕРИ ПЕТУХОВ И СЪПРУГАТА МУ ЛЮДМИЛА ТВЪРДЯТ, ЧЕ ВЕЧЕ СА НАПОЛОВИНА БЪЛГАРИ, защото така се чувстват, откакто обитават къщата си в Пушево. Обожават местната природа, климат, култура, традиции, кухня… За тях няма по-хубаво място от търновското село, а те определено имат база за сравнение. Били са в Аржентина, Шри Ланка, Бразилия, Египет, Уругвай, Мексико, Тайланд и още много световни топдестинации. Имали възможност да се сдобият с дом навсякъде, но откакто посетили България през 2012 година, нямали колебания, че искат да прекарат остатъка от живота си именно тук.

Фамилията е родом от град Корольов, намиращ се на 23 км от Москва и известен със своя най-голям завод за космически ракети в Русия. Оженили се преди 45 години и всеки от тях се заел да гради кариера. Людмила работела като лекар по вътрешни болести, а Валери бил инженер. Често пътували и се запознавали със спецификата и културата на близки и далечни за тях народи. Когато се пенсионирали, ИСКАЛИ ДА ИЗБЯГАТ ОТ НАТОВАРЕНОТО ЕЖЕДНЕВИЕ В РУСИЯ И ДА СЕ ОТКЪСНАТ ОТ ШУМА И ТРАФИКА. „Бяхме единодушни, че Пушево ще е нашето място. Спокойствието, което цари в селото, слънцето, климатът, приятелски настроените хора никъде другаде ги няма. Например местните в Шри Ланка – да, наистина са мили, но са ни далечни и чужди. Българският народ е братски с руския и се чувстваме при свои хора“, заяви пенсионираната докторка. Споделя, че когато видяла за първи път къщата, която съпругът й купил в Пушево – плакала. Били в шок, че Валери се спрял на такава изоставена постройка, която всеки момент може да рухне. „Ние не сме богати, затова бях разочарована, че всичките ни спестявания отиват на вятъра. Дори не исках да идваме, макар че много ми допадна Пушево“, спомня си Людмила. ВАЛЕРИ СЕ ЗАЕЛ СОБСТВЕНОРЪЧНО ДА Я РЕМОНТИРА И БИЛ СИГУРЕН, ЧЕ КРАЙНИЯТ РЕЗУЛТАТ ЩЕ ЗАРАДВА ЖЕНА МУ. Така и станало. Заслужавало си прекараните десетки дни и нощи в измазване, шпакловане, боядисване… Людмила с ръка на сърцето твърди, че тук се чувства щастлива. Започва всеки ден с усмивка, надничайки през прозореца, от който се разкрива величествения Балкан. Харесва всяко едно кътче на къщата, а нейната страст и запазена територия е градината. Там се отдава на своето хоби – отглеждане на рози. Грижи се за над 70 храста и казва, че те се нуждаят от любов, както децата, за да пораснат и да радват окото. „Земята е плодородна, слънцето е прекрасно, а климатът позволява да отглеждам любимите си цветя. Никога преди не съм имала такава градина, а цял живот мечтаех за нея“, споделя тя.

СЕМЕЙСТВО ПЕТУХОВИ ИЗЦЯЛО СЕ ОТДАВА НА БЪЛГАРСКАТА КУХНЯ, А РУСКИТЕ СПЕЦИАЛИТЕТИ НЕ НАМИРАТ МЯСТО НА ТРАПЕЗАТА ИМ В ПУШЕВО. „Мусака, баница, шопска салата, боб – несравними. Българската ракия не може да се сравни с никоя друга напитка“, усмихнато заяви Валери. Двамата със съпругата му са почитатели на българския мед от рапица. Според тях това е изключителен продукт, който трябва да придобие световна слава. На масата не сядат без традиционен български хляб и пита.

„Половината година живеем в Пушево, а през останалото време сме в Русия. Но това скоро ще се промени. Плановете ни са догодина да останем тук за постоянно“, увери Людмила. В края на месеца се връщат в родното място, за да прекарат Коледните празници там, а отсега са стегнали багажа с български деликатеси, с които да почерпят децата и близките си. В КУФАРА ЛЮДМИЛА Е ПОДРЕДИЛА БЪЛГАРСКИ КОЛБАСИ – ЛУКАНКА, СУДЖУК, ПАСТЪРМА, СИРЕНЕ, ЛЮТЕНИЦА… „Нашите деца също много харесват продуктите от България, затова винаги носим. Когато обаче идваме от Русия към Пушево, нищо не взимаме, защото тук всичко ни е достатъчно“, допълва пенсионираната лекарка.

Семейство Петухови празнува всички български празници и вече е спечелило много приятели от селото.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Руснаци, посетили най-екзотичните кътчета на света, избраха Пушево за свой втори дом

  • 15.11.2017 в 15:58
    Permalink

    Колко мил разказ. Стана ми много хубаво от уважението на тези хора към всичко българско.Да са живи и здрави.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *