13 четения

342 хил. лв. струва борбата със зимата за 114 км улици в областния град

25 машини чистиха първия голям сняг във В. Търново

 

25 МАШИНИ ЗА ПРЪВ ПЪТ ТАЗИ ЗИМА ИЗЛЯЗОХА, ЗА ДА ЧИСТЯТ ПЪРВИЯ ГОЛЯМ СНЯГ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. 342 ХИЛ. ЛВ. Е БЮДЖЕТЪТ НА ОБЩИНАТА ЗА ПОДДРЪЖКАТА НА 114 КМ УЛИЧНА МРЕЖА ПРЕЗ ЗИМАТА, но от тази сума досега е направен минимален разход заради хубавото време. Фирмата „Нелсен чистота“ изкара в неделя срещу понеделник за пръв път цялата си налична техника – 10 снегорина, 8 машини за разпръскване на пясък, две фадроми и машина за ръчно опесъчаване, ползвана в старата градска част. Жителите на Велико Търново и населените места могат да подават сигнали за необходимостта от снегопочистване и предприемане на мерки на телефон 062/619 102. Обажданията се приемат от служители, които координират дейностите на фирмите по зимната поддръжка на пътната инфраструктура.

Още след 1,00 ч. през нощта срещу понеделник започна обработката на настилките против заледявания. Към 9,30 ч. вчера и при условията на продължаващ няколко часа снеговалеж техниката беше съсредоточена по главните трафик улици и по маршрутите на градския транспорт. 115 тона е разпръснатата смес от пясък и сол. Автобусите по обществените линии се движеха по разписания и без затруднения, отчетоха от дежурния център на кметството.

След спирането на снеговалежа машините ще бъдат пренасочени и към второстепенните улици. Проходимостта им е нормална, а движението се извършва при зимни условия. Поради очакваното понижаване на температурите пътната мрежа трябваше да бъде допълнително обработена срещу заледявания по-късно.

НАД 45 КИЛОМЕТРА Е ДЪЛЖИНАТА НА ПЪРВОСТЕПЕННИТЕ БУЛЕВАРДИ И УЛИЦИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. ОКОЛО 65 КИЛОМЕТРА Е ОБЩАТА ПЛОЩ НА ВТОРОСТЕПЕННИТЕ ОТСЕЧКИ.

71 служители на общинската фирма „Зелени системи“ от 6,00 ч. сутринта работеха по почистването на тротоарите, стълбищата, спирките и обществените пространства. За проходимостта на пешеходните алеи с най-голям поток от хора, както и за разчистване на входовете пред училища, детски градини, социални центрове бяха ангажирани четири малогабаритни машини.

Съгласно наредбата за опазване на околната среда собствениците, наемателите и ползвателите на жилищни и офис сгради, на магазини и други търговски обекти са длъжни сами да изчистят снега от прилежащите си тротоарни площи.

Нямаше населени места без ток и вода и регистрирани аварии и щети. Движението по пътищата в общината се извършваше при зимни условия, шосетата бяха проходими.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

Един коментар за “342 хил. лв. струва борбата със зимата за 114 км улици в областния град

  • 22.01.2018 в 12:44
    Permalink

    Дано не я загубим битката, като миналата година. То утре сутринта ще се разбере, като замръзне кишата тази нощ.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *