Под наслов „Да се срещнем на Шипка“ ще се състоят тържествата по повод 141-годишнината от епопеята на върха

Под наслов „Да се срещнем на Шипка“ ще се състоят националните тържества по повод отбелязването на 141-годишнината от епопеята на легендарния връх. Най-наситената със събития програма и кулминацията на тържествата за Шипченската епопея е на 25 август, а празничните инициативи започват на 21 август с програма за деца и възрастни в Габрово. Това съобщи Цветомира Иванова от областната администрация.
По думите на Иванова през седмицата 21-26 август в Габрово ще има различни прояви, посветени на героичната епопея. Организатор на тържествата е инициативен комитет, председателстван от управителя на Габровска област Невена Петкова. Тази година погледът ще е към мястото в близост до зимната войнишка землянка и командния пункт на генерал Столетов. Там ще е и откритият урок по история, който проф. Петко Петков ще изнесе на 24 август. Същия ден ще е състезанието по скоростно изкачване на стъпалата към Паметника на свободата, за което са се записали над 200 ученици от страната.
В дните преди честването ще се открие изложбата „Незабравимите български опълченци“ на Тошо Пейков, ще бъде представен албумът с литографии „Пожар на Балканите“, ще бъде представена книга, в която е събрана информация за етническия състав на населените места, статистическите и икономически показатели на селищата, както и законодателната база и практика от периода 1839-1877 година.
Националното честване на 25 август започва с панихида в памет на загиналите воини, която ще бъде отслужена в Соколския манастир. Традиционните туристическите походи, организирани от габровския Ротари клуб, са по маршрутите от Соколския манастир, от местността „Узана“ и от град Шипка – към върха. Официалната част на тържествата започва в 12,00 часа на подхода към Паметника на свободата, при каменните барелефи. Възстановката на епичните боеве, пресъздадена от дружеството „Традиция“, ще бъде на централната височина зад хотел-ресторант „Шипка“ и започва в 13,30 часа.
Празничният ден ще завърши с тържествена заря-проверка на площад „Възраждане“ в Габрово и спектакъл на националния фолклорен ансамбъл „Българе“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *