Свещеник целунал пред олтара ръка на онколога д-р Йончо Петров | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Свещеник целунал пред олтара ръка на онколога д-р Йончо Петров

Публикувана на: 13.11.2018г. 5166 прегледа

34 години лекарят преживява заедно с пациентите тревогите и надеждите им в битката с рака

 

МНОЗИНА ОПРЕДЕЛЯТ ОНКОЛОГА Д-Р ЙОНЧО ПЕТРОВ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО КАТО НАЙ-ДОБРИЯ ЕХОГРАФИСТ В РЕГИОНА. На ден медикът преглежда поне 40 души и въпреки че знанията и уменията му са за пример на всеки лекар, скромно заявява, че винаги има какво още да научи. Специалистът не обича да е център на внимание, а предпочита работата да говори за него. Вече 34 години е отдаден на професията си и приема присърце всеки случай. Преживява заедно с пациентите тревогите, болките и трудностите в битката им с рака и дава всичко от себе си за добрия изход на лечението.

Д-р Петров е на 60 години, роден е в семейството на педиатър, който бил главен лекар в дом „Майка и дете“ във Велико Търново. Така покрай него разбрал какво представлява най-хуманната професия и въпреки че баща му го посъветвал да се реализира в друга сфера, Йончо тръгнал по стъпките на своя родител. Завършил медицина в София и веднага след това започнал специализация в тогавашния Окръжен диспансер за онкологични заболявания за ранна диагностика, лечение и диспансерно наблюдение на онкологичните заболявания във Велико Търново, днешния Комплексен онкологичен център. Помни ясно първия си работен ден на 1 октомври 1984 година и от тогава до днес не е сменял работното си място. Шегува се, че е верен служител на лечебното заведение и отдаден на пациентите от региона. Споделя, че избрал онкологията, защото това е непрекъснато развиваща се медицинска област, в която ежедневно има новости в областта на диагностиката, апаратурата и медикаментите.

„В началото д-р Камбурова ми беше ментор и с д-р Шишманова бяхме млади лекари. Шефката ни четеше лекции след работа и така усвоявахме всичко в реални работни условия. По онова време нямаше лъчетерапия, диагностиката беше друга и аз много завиждах на окръжната болница, че има ехограф. С годините нещата се промениха. Не можеш да си позволиш компромис със знанията, защото един тумор може да тръгне от едно място, а да метастазира на друго. Много пъти диагностицираме заболяването по разсейките“, споделя той.

Днес д-р Петров е началник на Диагностично-консултативния блок на Комплексния онкологичен център (КОЦ) и ежедневно преглежда десетки пациенти. За съжаление, ОТЧИТА РЪСТ В ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА И ПОДМЛАДЯВАНЕТО НА РАКА.

„Наскоро млад мъж на 40 години дойде на профилактичен преглед, защото жена му почина от рак. Установихме един лимфен възел долу ниско до простатата и той тръгна по лекари. В крайна сметка го диагностицирахме при нас с рак на простата. Лечението беше неуспешно и почина. Беше ми много тежко, защото вече няма кой да се грижи за детето му“, разказва с тъга д-р Петров.

И все пак медикът подчертава, че много пациенти успяват да преборят болестта. Показва отчета на КОЦ, където са записани 3698 души, минали на контролен преглед от началото на годината.

„Общият брой обикновено е около 5000 на година, като някои от тях са оперирани преди 20 – 30 години. Това е надежда, че не всички си отиват“, заяви онкологът.

Д-Р ПЕТРОВ СПОДЕЛЯ, ЧЕ В ПРАКТИКАТА СИ Е ИМАЛ МНОГОБРОЙНИ СЛУЧАИ, КОИТО ДОРИ НЕ СА ВПИСАНИ В УЧЕБНИЦИТЕ. Най-необичайната метастаза, на която попаднал, била на пациент с меланом. По време на контролен преглед случайно забелязал туморна формация на едната клапа на сърцето. Човекът бил насочен за операция в София, където колегите му потвърдили заключението. Оказало се, че е налице злокачествен тумор, който се е фиксирал и развил там, а търновският лекар все още пази медицинските снимки от този случай.

Отскоро д-р Петров борави с нов съвременен ехограф, който има много допълнителни сонди с различна сменяема честота, подходящи за изследване на всички органи и системи в тялото.

Онкологът е категоричен, че пациентите му са благодарни, макар че срещата им с него винаги е подплатена със страх и тревога. Не така обаче станало, когато случайно засякъл мъж, когото лекувал преди 10 години.

„След реституция баща ми получи имот. Отидохме в манастир да дарим част от него. Там видях мой пациент, който не предполагах, че е свещеник. Човекът се наведе и ми целуна ръката пред олтара. Това беше най-трогващото нещо, което съм преживял. Тогава бях млад доктор още, но споменът за този момент винаги ме просълзява“, спомня си медикът.

„Често ме питат защо оставих на заден план химиотерапията и тръгнах към диагностиката. Причината е, че благодарение на ултразвука много хора са живи! Голяма част от туморите, особено на бъбрек, черен дроб, ако се хванат в стадий, когато няма проявления и пациентът бъде опериран навреме, остава жив и здрав“, казва д-р Петров. Според него ВЕЧЕ Е ОТМИНАЛО ВРЕМЕТО, В КОЕТО ОНКОЛОЗИТЕ СА СПЕСТЯВАЛИ ДИАГНОЗАТА НА ПАЦИЕНТИТЕ и са я казвали само на близките.

„Времената се промениха, хората имат наследства, искат да знаят на кого ще оставят имането си, кой ще се грижи за бизнеса им. Сега има богати хора и те трябва да кажат волята си – ти като лекар на кого от семейството да съобщиш за болестта, защото има и такива, които чакат човека да умре, за да му вземат парите“, допълва д-р Петров.

Преди време той получил покана за работа в Ирландия, но поради семейни причини отказал. Твърди, че в България се чувства добре. Щастлив е, че помага на хората и че е обграден от любимите си хора. Д-р Петров се радва на две дъщери – едната юрист, а другата икономист. Има и внуци, които го даряват с много любов, а в свободното си време чете книги, вижда се с приятели и слуша класическа музика.

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. авторката

 

loading...

Коментари за "Свещеник целунал пред олтара ръка на онколога д-р Йончо Петров"

 • 13.11.2018 в 11:19

  Честити и здрав да е д-р Петров! Негова пациентка съм и съм безкрайно доволна. „Отскоро д-р Петров борави с нов съвременен ехограф, който има много допълнителни сонди с различна сменяема честота, подходящи за изследване на всички органи и системи в тялото.“ – това е новият ехограф в МЦ АВИЦЕНА, където специалистът преглежда на свободен прием. Заедно с д-р Анета Маноилова работят в екип и винаги помагат на пациентите си. Успех им желая!

  Отговор
 • 13.11.2018 в 14:17

  Доктор Йончо Петров е висококвалифициран специалист и прекрасен диагностик! Заедно с доктор Анета Маноилова са невероятни като лекари и като хора! В световния ден на Добротата им пожелавам да са здрави и да е все така всеотдайни към своите пациенти!

  Отговор
 • 13.11.2018 в 14:55

  Перфектен специалист.Отличен приятел,съученик и колега.Да си жив и здрав,Йончо!!!

  Отговор
 • 13.11.2018 в 16:45

  Действителноемногодобър специалист Да е жив и здрав

  Отговор
 • 13.11.2018 в 20:03

  Благодарности за отличния лекар и добър човек!

  Отговор
 • 13.11.2018 в 21:40

  Навремето служи при мен като войник…Остана си ЧОВЕК – и тогава и сега! Желая му всичко,което си пожелае!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *