Новини

С нов проект по „Еразъм+“ Професионалната гимназия по туризъм ще търси начини за разумно използване на енергията

С работна среща в средиземноморския турски град Фетие стартира своята дейност проектът “Мисли зелено” на европейската програма „Еразъм+“. Участниците в проекта целят да променят отношението на съвременния човек към своя обитаем свят. Професионалната гимазия по туризъм „Д-р Васил Берон“е координатор на проекта, а нейни партньори са училища от Латвия, Румъния и Турция. Като основен резултат от проекта участниците очакват да възпитат у младите хора осъзнатост и отговорност по отношение на основния ресурс, който обезпечава живота във всичките му форми – енергията. Учениците ще добият опит в издирването и обработката на информация, ще придобият и по-голяма инициативност и креативност, ще разберат важността на глобалните проблеми и открият възможности за общото им разрешаване. Партньорите целят да направят корекции в етиката и системата от ценности на съвременния човек, който се е превърнал в потребител на природата и гледа на нея като на средство за задоволяване на своите потребности, като безвъзвратно унищожава неща, които не е създал. Всеки партньор ще проучи възобновяемите източници на енергия в своя регион или страна, ще ги презентира на своите проектни партньори и всички заедно на кръгла маса ще потърсят отговори на въпроси като: „Как да пестим енергия у дома и в училище?“, „Какво и как рециклираме и как с това пестим енергия?“, Как да съхраняваме енергия?“.

Проектът цели да алармира възможно най-много хора в света. Ето защо партньорите ще изработят интерактивна карта на възобновяемите източници на енергия, ще визуализират бъдещето на живота на Земята, ще провеждат акции по рециклиране и ще изработват изделия от рециклирани материали. За българското училище в срещата взеха участие учителите: Валя Пилева, Поля Янкова, Нели Георгиева, Галина Йорданова и Евгени Коев. Те заедно с екип от ученици ще проведат дейностите по проекта и ще организират екологични инициативи под надслов „Правете нещо добро за природата всеки ден“.

Учениците и учителите от гимназията по туризъм започнаха подготовка за следващата среща по проекта, на която ще бъдат домакини през март 2019 година.

 

„Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия.

Тази публикация отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *