ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО през периода 25 януари 2018 г. – 31 януари 2019 г.

Облачен и дъждовен петък, леко понижение на температурите от събота

В петък ще бъде облачно с превалявания от дъжд. През деня ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Минималните температури ще бъдат между 0 и 3 гр. За В. Търново се очаква минимална температура около 1 гр. Максималните температури ще бъдат между 3 и 6. За В. Търново се очаква максимална температура около 5 гр.

Атмосферното налягане ще се повишава.

Над западните и централните части на Стара планина ще бъде облачно с превалявания от дъжд, над 1500 м от сняг. Ще духа умерен до силен вятър от югоизток. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 4 гр. На 2000 м максималните температури ще бъдат около нулата.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 17.2 гр. през 2002 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 21.2 гр. през 2010 г.

Слънцето ще изгрее в 7 часа и 39 минути и ще залезе в 17 часа и 20 минути.

Фаза на Луната: четири денонощия след пълнолуние.

В петък и събота ще бъде облачно. В петък се очакват превалявания от дъжд и на места валежите ще бъдат по-интензивни. В събота на места се очакват слаби превалявания, предимно от сняг. Ще духа слаб до умерен вятър, в петък от североизток, в събота от запад-северозапад. В петък минималните температури в северозападните и част от централните райони на Северна България ще бъдат между минус 2 и 1 гр. В част от централните части на Северна България (В. Търново) минималните температури ще бъдат между 0 и 3 гр. Максималните температури в северозападните и част от централните райони на Северна България ще бъдат между 0 и 3 гр. В част от централните части на Северна България (В. Търново) максималните температури ще бъдат между 3 и 6 гр. В събота минималните температури ще бъдат между минус 3 и 0 гр. Максималните температури ще бъдат между 0 и 5 гр. Най-високи ще бъдат температурите в източната половина на Централна Северна България.

В неделя и понеделник ще има променлива облачност, в неделя с временни увеличения до значителна. Ще духа слаб вятър от североизток. Минималните температури ще бъдат между минус 2 и 1 гр. Максималните температури за северозападните и част от централните райони на Северна България ще бъдат между 2 и 5 гр., за част от централните части на Северна България (В. Търново) ще бъдат между 5 и 10 гр.

През втората половина от периода – от вторник до четвъртък, ще има значителна облачност с превалявания от дъжд. Ще духа слаб вятър от източната четвърт. Минималните температури ще бъдат между минус 1 и 2 гр. Максималните температури за северозападните и част от централните райони на Северна България ще бъдат между 2 и 5 гр., за част от централните части на Северна България (В. Търново) ще бъдат между 6 и 11 гр.

Над западните и централните части на Стара планина в петък и събота ще бъде облачно, на места с превалявания от дъжд, над 1000 -1500 м от сняг. По-интензивни валежи и на повече места се очакват в петък. В петък ще духа умерен до силен вятър от югоизток. В събота вятърът ще бъде умерен и ще променя посоката си от югоизток-сутринта до север-северозапад след обяд и вечерта. В петък максималните температури на 1200 м ще бъдат около 4 гр., в събота – около 2 гр. и през деня бавно ще се понижават.

В неделя и понеделник ще има променлива до значителна облачност и ще духа умерен вятър от западната четвърт. Максималните температури на 1200 м в неделя ще бъдат около 2 гр., в понеделник – около 5 гр.

От вторник до четвъртък ще бъде облачно с превалявания от дъжд, над 1500-1800 м от сняг. Ще духа умерен до силен вятър от югозапад. Температурите на 1200 м ще бъдат между 3 и 6 гр. Максималните температури през целия период ще бъдат с около 3 до 6 гр. по-ниски от температурите на 1200 м.

Дежурен синоптик: Николай Ятански

НИМХ – Филиал Плевен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *