28 четения

Принцесата на Саксония дари болнично обзавеждане в старата столица

Принцесата на Саксония – Теофана Аладжова фон Саксен-Катте, направи пореден жест към старата столица. Благодетелката дари болнично обзавеждане на дома за стари хора „Венета Ботева“ и Специализираната белодробна болница „Д-р Трейман“ във Велико Търново. Тя осигури 28 функционални легла с прилежащи матраци, одеяла, шкафчета и други медицински пособия и консумативи. Дарението е получено и разпределено чрез общинската администрация, а всички разходи и организационни дейности по транспорта са били за сметка на дамата. Принцеса фон Саксен е патрон на Института за сърцето в Берлин и в това качество получава възможност да осигурява дарения, предоставени от германски болници.

Освен за областния град тя е осигурила болнични мебели за Тетевен, Стара Загора, Перник и Сливен.

Принцеса Теофана фон Саксен от години реализира подобни инициативи в старата столица, насочени към местни социални и здравни заведения. Благодетелката е дарила 50 000 германски марки за изграждане на паметник на Стефан Стамболов в града и ценна монетна колекция за музея във Велико Търново.

Принцесата е дъщеря на търновеца д-р Петър Аладжов, бивш ръководител на Българската търговска банка и върховен комисар на стопанството по време на Втората световна война. Титлата си получава след брак с германския херцог Рудигер фон Саксен, наследник на последния саксонски владетел.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Принцесата на Саксония дари болнично обзавеждане в старата столица

  • 18.02.2019 в 15:16
    Permalink

    Името ѝ е „фон Заксен-Кате“. Не може полу на немски полу на българо-английски да се пише. „von Sachsen-Katte“ се чете „фон Заксен…“. Ако държите на „Саксен“ тогава „v“(von) не е Ф, а В.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!