Местата за колите станаха по-скъпи от тези за хората във Велико Търново

1300 лв. струва кв. м открито място за паркиране, 600 – 1000 лв. кв. м – жилищна площ

ОГРОМНИЯТ ПРОБЛЕМ С ПАРКИРАНЕТО ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЕЧЕ СЕРИОЗНО ВЛИЯЕ И НА ЦЕНИТЕ НА НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ В ГРАДА. Според водещи брокери в момента местата за автомобилите вече са доста по-скъпи от тези за хората. В момента паркомясто на открито в широкия център, както и по кварталите, върви по 8 – 10 хил. евро. Буквално става дума за разчертан асфалт с площ 15 кв. метра, на която собственикът има право да спира. Всички предприемачи вече продават отделно с нотариален акт терените за коли, както и самите апартаменти, в които се настаняват собствениците им. По 13 – 14 хил. евро вече върви гараж, правен през соца и без особени подобрения. Най-високи са цените на централната ул. “Възрожденска“, в жилищните райони около парк „Марно поле“, в Стария град, както и в кв. „Колю Фичето“ по протежението на ул. „Полтава“.
Докато стойността на квадратен метър готов за живеене апартамент варира от 600 до 1000 лв., то „къщите за автомобилите“ се продават масово за по над 1000 – 1200 лв. на квадратен метър. Едни от най-скъпите оферти са за гаражи в централната зона и широкия център, но малцина са склонни да продават. Една от последните оферти е за гараж под 20 кв. метра на улица „Възрожденска“, за който собственикът иска 25 хил. лв. Почти идентични са и цените на централните улици „Любен Каравелов“ и „Христо Ботев“, както и по отсечките „Константин Кисимов“, „Марно поле“ и „Княз Александър Дондуков-Корсаков“ край Централната поща. Наемите за гаражи също са скочили драстично и на най-пиковите места достигат даже 200 лв.
Истински лукс е вече да се спира и в големите квартали, затова там подслонът за колите също е скочил драстично, но все пак цените не са като в центъра. 20 хил. лв. и отгоре достигат и обектите в един от най-трудните за паркиране местни квартали – „Варуша“. В старата столица вече има строително ембарго за надстрояване на гаражи, с които се прочухме в недалечното минало. Така по цялото протежение на ул. „Полтава“ над местата за коли, доста от които трансформирани и в търговски обекти, изникнаха по 2 – 3 етажа, чиито обитатели няма къде да оставят автомобилите си и задръстват с тях района. От кметството вече реагират на проблема и отказват новите искания за надстрояване на гаражи.
ПАРКИРАНЕТО СЕ ОКАЗВА ЕДИН ОТ НАЙ-СЕРИОЗНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Въпреки че е туристическа дестинация, градът разполага с едва 386 паркоместа и синята зона е с пълен капацитет. Напрежението ескалира през празничните дни, когато градът се пълни с туристи и паякът започва да вдига колите им, докато са в ресторант или просто разглеждат музеите. Общината търси решения, като строи още паркинги и въвежда паркинг автомати, въпреки това повечето граждани смятат, че това е „подход на парче“.
Последният сериозен скандал се случил по време Великденските празници, когато общинският паяк е вдигнал десетки коли на румънски туристи. Подобно преживяване тотално проваля почивката на туристите, а великотърновци са категорични, че това се превръща в голям проблем на града. При строежа на новия градски център се предвиждат два нови буферни паркинга с около 2000 места, а по европроект ще се закупуват електробуси. Дотогава обаче паркирането в центъра на Велико Търново продължава да е мисия невъзможна.

Стилян НАЙДЕНОВ

6 thoughts on “Местата за колите станаха по-скъпи от тези за хората във Велико Търново

 • 14.05.2019 в 14:18
  Permalink

  Защо се допусна това безумно раздаване на строителни разрешения за жилищни сгради без гаражи и паркоместа през последните над 20 години????

  Отговор
 • 14.05.2019 в 17:27
  Permalink

  Докато в паркинги и гаражи не забележат десетките уж невидими автомобили, които целодневно заемат паркоместа без да заплащат, нищо няма да се оправи.

  Отговор
 • 14.05.2019 в 20:59
  Permalink

  В умирисаният град известен с предателите си всеки строи където си иска, минава откъдето му падне, спира където си иска и т.н. да си чуди човек защо плащаме данъци

  Отговор
 • 14.05.2019 в 22:31
  Permalink

  600 лв готов за живеене апартамент? Къде е това? Нови пазар? Тутракан?

  Отговор
 • 15.05.2019 в 9:43
  Permalink

  Продажбата на паркомясто с нотариален акт е абсолютно незаконно. Продават ти един номер, а в закона е записано, че може да се продаде само самостоятелен обект с врата и стени, за да има съответните съседи. Може да се продаде единствено и само като прилежаща част към съществуващ самостоятелен обект, тоест да имаш апартамент, магазин, гараж и прочие в сградата и да си вземеш паркомясто като прилежащо към самостоятелния обект.

  Отговор
 • 15.05.2019 в 12:33
  Permalink

  И по-скъпо ще става. Колите се увеличават постоянно.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.