С жребий решават приема в първи клас в ОУ "Димитър Благоев" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

С жребий решават приема в първи клас в ОУ „Димитър Благоев“

Публикувана на: 13.06.2019г. 1024 прегледа

Ученици за цяла паралелка останаха извън класирането

 

ПРОБЛЕМ С ПРИЕМА В ПЪРВИ КЛАС В ОУ „ДИМИТЪР БЛАГОЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ СРЕД РОДИТЕЛИ, които са решили да запишат децата си именно в това училище. Първокласници за цяла паралелка са останали неприети след края на първото класиране и родителите им тепърва трябва да търсят друго училище за хлапетата си. Места обаче засега има само в СУ „Г. С. Раковски“ и ОУ „Христо Ботев“, но и двете училища от години не са атрактивни, не успяват да си напълнят паралелките и се налага Общината да ги дофинансира.

С ЖРЕБИЙ Е РЕШЕНО ПЪРВОТО КЛАСИРАНЕ В ОУ „ДИМИТЪР БЛАГОЕВ“. Миналата вечер директорът на школото Надя Владимирова е поканила родителите, за да им обясни ситуацията и да им предложи да се доверят на жребия. Той е записан като вариант в Общинската наредба за приемане на първокласници и е разрешен като последна възможност, когато има повече деца, отколкото са местата. Около 20 деца обаче са останали неприети в основното училище и родителите им започнаха да събират подписка за разкриването на нова паралелка в училището.

„Следващата седмица ще направим проверка и тогава ще мога да се произнеса по казуса. Директорът на училището е заявил две паралелки, дали ще позволим трета, зависи от броя на учениците в региона и от останалите свободни места в другите училища“, каза вчера началникът на Регионалното управление инж. Розалия Личева. И допълни, че подобен прецедент във Велико Търново вече съществува. Миналата година друго училище в града получи разрешение при заявени две паралелки в първи клас да направи три заради наличието на достатъчно деца.

ДВА ДОКУМЕНТА УРЕЖДАТ ПРИЕМА НА ПЪРВОЛАЦИ В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Единият е Наредба 10 за организацията и дейността в училищното образование, вторият – Наредба за финансиране на институциите в системата на предучилищното и училищното образование. Според тях Община Велико Търново е институцията, която прави анализ на учениците, които трябва да тръгнат в първи клас в съответната учебна година. Този анализ се разпраща до всички директори, които събират първолаци, и те са тези, които решават колко паралелки ще направят според броя на малчуганите в района на школото. Въпреки направеното райониране родителите имат право да подадат заявления във всяко едно училище в града, дори и да не живеят в района му. Но могат да разчитат, че децата им ще бъдат приети, ако в съответното школо има незаети места.

Според подадените данни в района на ОУ „Димитър Благоев“ има 34 деца във възрастта за първи клас. От тях обаче едва 7 са се оказали действително живеещи в района. Останалите са заминали в други градове или държави с родителите си. „Поради тази причина аз заявих две паралелки, нямаше как да знам, че толкова родители ще изберат ОУ „Димитър Благоев“, признава Надя Владимирова. Вчера тя пусна мотивирано искане за разкриване на трета паралелка и до Общината, и до Регионалното управление на образованието. Дали ще й разрешат, ще стане ясно най-рано след 18 юни, когато трябва да излезе третото класиране във всички училища в общината.

„Взимаме предвид и материалната база, и възможността на училището да поеме още една паралелка. ОУ „Димитър Благоев“ тази година има такава възможност“, коментира и директорът на дирекция „Образование“ в Търновската община Пенка Игнатова. И уточнява, че училище „Димитър Благоев“ прави на всеки четири години по три паралелки в първи клас. Когато тези деца станат 4 клас и завършат, тогава отново се отваря място за по-голям прием. Междувременно школото прави по два първи класа.

НА ТОЗИ ЕТАП НЕПРИЕТИ УЧЕНИЦИ ИМА В ОЩЕ ТРИ ОТ ГОЛЕМИТЕ УЧИЛИЩА В СТАРАТА СТОЛИЦА – СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“, „БАЧО КИРО“ И „СВ. ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ“. В най-голямата гимназия в областта паралелките са 6, в двете основни училища – по пет. СУ „Вела Благоева“ има заявени четири първи класа, в „П. Р. Славейков“ – три. В Дебелец паралелките са три и по един първи клас трябва да бъде сформиран в „Г. С. Раковски“ и „Христо Ботев“ във Велико Търново, както и в училището в Килифарево. Тази година има първокласници за пълна паралелка и в школото в Ресен. Останалите селски училища правят смесени класове.

Заради това, че родителите имат право да подават заявления в повече от едно училище, все още не е ясна точната бройка на неприетите първолаци, казва г-жа Игнатова и уточнява, че децата, които трябва да прекрачат за първи път училищния праг на 15 септември, са малко над 670. Обявените паралелки в града са напълно достатъчни да ги поемат, но пък има и неатрактивни училища, където родителите отказват да записват децата си. Така на този етап в ОУ „Христо Ботев“ има едва пет приети деца. Под 10 са и първолаците, които са записани в „Г. С. Раковски“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

 

loading...

Коментари за "С жребий решават приема в първи клас в ОУ „Димитър Благоев“"

  • 13.06.2019 в 15:22

    Районирането е тъпо замислено. Според него децата от района на бившия Пионерски дом (1/3 от Възрожденска), на които „Славейков“ е на съседната улица (през 20-30 стъпала), са в разпределени в „Благоев“.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!