94 четения

120 средновековни български килима показа в изложба Якоб ван Бейлен

120 СРЕДНОВЕКОВНИ БЪЛГАРСКИ КИЛИМИ ПОКАЗА В ИЗЛОЖБАТА СИ „БАГРИ, ОРНАМЕНТИ, ДИЗАЙН. 200 ГОДИНИ БЪЛГАРСКО КИЛИМАРСТВО“ ХОЛАНДЕЦЪТ ЯКОБ ВАН БЕЙЛЕН. Той подреди част от личната си колекция в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“, които се оказаха тесни да поберат и килимите, и хората, които пожелаха да ги видят.

„Това са половината от килимите в личната ми колекция и ми отне цяла седмица да ги разположа по най-добрия начин, така че да се виждат и да радват очите на всички. Да не говорим, че трябваше да намеря камион, за да ги докарам до тук, защото се оказаха тежки“, обяснява холандецът. Официалното откриване на изложбата беше в петък вечерта, когато в старата столица дойде и директорът на Чипровския исторически музей Анита Комитска, която беше куратор на изложбата. Търновският художник Сашо Филев, който е приятел на Якоб от много години, представи героя на вечерта, заради когото в старата столица дойдоха негови познати от цялата страна и от чужбина.

Якоб ван Бейлен е търновец от вече четири години. Живее точно срещу къщата на Славейков и танцува народни танци в два от клубовете в града. „Преди да се влюбя във Велико Търново, поживях в Котел. Бях си решил, че някой ден, като се пенсионирам, нищо да не работя, ама не издържах дълго. Постоях няколко дни на балкона на къщата и реших, че не мога повече така, и тръгнах към Музея за антични килими, който се намираше на 200 метра от дома. И в един миг се оказах пристрастен към килимите“, обяснява Якоб.

На около 200 г. е най-старият килим, който холандецът показва в изложбата. Моделът му е известен като „Бакамски/Гарибалди“. Няколко от килимите му са сериозно увредени от времето, но той признава, че предпочита да ги пази и така – с дупките. „Няма вече такива нишки, за да може да реставрираме килима и той да запази прелестта си“, обяснява Якоб. После като истински познавач на 200-годишната история на килимарството в България описва всеки от килимите, като по цветовете, фигурите, шарките, подредбата им, материала, от който са изработени, казва какъв е килимът. А той има котленски, които не може да сбърка, защото имат дизайн, познат като „динени кори“, има и чипровски, които са известни с пилетата си. Якоб е способен с часове да говори за пилетата по килима, като във всяко от тях намира уникална шарка и форма. Има и килими, които донесъл от Турция. „Очите ми паднаха от главата, като видях на едно място толкова български килими“, обяснява на своя симпатичен български език холандецът. И понеже не устоял на красотата, си тръгнал с 33 килима.

ОСВЕН ЧЕ КОЛЕКЦИОНЕРА КИЛИМИ, ЯКОБ МОЖЕ И ДА ТЪЧЕ. Толкова се е влюбил в българското, че откакто е в Търново, Якоб танцува в два клуба за народни танци – „Хоп-троп“ и „Болярски ритми“. Не пропуска хоротеките и винаги е първи на хорото въпреки своите 70 години. Заради любовта си към фолклора той откри изложбата си и с изпълнение на певици от ансамбъл „Сидер войвода“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!