164 четения

16 доценти и професори се бориха за девет декански поста във ВТУ

ЯСНИ СА ВЕЧЕ НОВИТЕ ДЕКАНИ ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“, след като всички факултети проведоха изборните си събрания. Общо 16 доценти и професори са се борили за това да ръководят деветте факултета на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ в мандата 2019 – 2023 г. В три от факултетите – Филологически, Юридически и Богословски, е имало само по един кандидат за поста. Най-оспорвана е била битката при философите, където за поста са се борили четирима кандидати и деканът е избран след балотаж.

Проф. Ценка Иванова остава декан на Филологическия факултет за още четири години. Поста си за още един мандат запазва и проф. Венка Кутева, която е избрана за декан на Педагогическия факултет. Тя е успяла да се пребори за гласовете на колегите си в конкуренция с доц. Светослав Стефанов.

Преподавателят по наказателно право проф. Георги Митов, който е и действащ адвокат, ще ръководи Юридическия факултет на ВТУ. Досега той беше зам.-декан на проф. Цветан Сивков, който беше начело на юристите в продължение на два мандата.

Доц. Николай Кънев поема Историческия факултет. В предишните четири години и той беше зам.-декан, дори за три месеца изпълнява длъжността декан след смъртта на проф. Иван Тютюнджиев. За деканското място при историците се е борил и проф. Атанас Дерменджиев.

Доц. Светослав Косев е новият декан на Факултета по изобразителни изкуства. Кандидатите там са били трима. Освен доц. Косев документите си за този пост са подали още проф. Антоанета Анчева и доц. Владимир Аврамов.

Двама са били кандидатите за декан на Факултета по математика и информатика и двубоят е спечелила доц. Марияна Николова. Само с четири гласа по-малко гласуването е изгубил доц. Ивайло Дончев.

Проф. Пенчо Пенчев е новият декан на Стопанския факултет. Той се е конкурирал с колегата си доц. Недко Минчев.

Доц. Евгени Николов е бил единственият кандидат в Православния богословски факултет и ще бъде декан за следващите четири години.

Доц. д-р Милена Бръчкова ще ръководи Философския факултет. Тя е спечелила една от най-оспорваните битки, стана ясно след края на събранието на философите. Общото събрание на Философския факултет е избрало своя декан на балотаж, като философите са избирали между четирима кандидати за поста – доц. Мариана Няголова, проф. Тодор Галунов и проф. Красимира Минева и доц. Милена Бръчкова, която е новият декан за мандата 2019 – 2023 г.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!